29 november 2023

Hen

Det här tycker jag är klokt sagt av Ninja. Jag vill inte bli benämnd som en hen. Jag är en hon och kommer alltid vara det. Jag fattar inte varför allt ska göras könlöst och att kön blivit så ”farligt”. Jag tror inte vi ”botar” utseendefixering, ätstörningar osv med att ta bort hon och han.

Något jag irriterar mig på i den här genusdebatten är att barnen ska ändra normerna. Varför kräver vi av våra barn saker som vi inte skulle göra själva. Tex klä sig i klänning, det skulle min karl aldrig göra. Jag tycker att det är vi vuxna som ska ändra vårt tänk.

Och nej jag kommer inte använda ordet hen.


UPPDATERAT: Läs den här ledaren som var i Corren idag. Den beskriver så bra exakt vad jag tycker och tänker om genusdebatten.

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Hen

 1. Ja, jag har inte märkt av några större debatter, förrutom på vissa bloggar och familjeliv.se…men i "verkliga" livet så används inte ordet hen, inte vad jag har märkt av. Så jag kan hålla med om att den debatten känns rätt..onödig..

 2. riktigt bra skrivet! tycker också att allt sånt här är så överdrivet, hur mycket man än försöker så kommer det alltid finnas pojkar och flickor.

 3. Fast "hen" ska ju inte ersätta hon/han. Det är bara ett komplement om man inte vet könet eller inte vill skriva ut könet. Genus handlar inte om att göra barnen könslösa, det handlar om att barnen själva ska få välja vilka leksaker/kläder de vill använda.
  Jag använder själv aldrig ordet hen och kommer säkert aldrig göra det, det faller sig inte naturligt för mig. Däremot är jag för genus. Varför sätta barnen i fack av vad som är kvinnligt/manligt? Pojkar är busiga och vilda medans flickor är söta och snälla. Varför inte sudda ut gränserna och låta alla barn vara söta, snälla, busiga, vilda etc oavsett kön.
  Och genus hanldar inte om att flickor inte ska få ha rosa och klänning och pojkar inte får leka med bilar. Det handlar inte om att alla barn ska klä sig i brunt och vara könslösa. Det handlar som sagt om att de ska få tillgång till alla leksaker, färger och kläder.

 4. Håller helt med dig, varför ska vi göra det könslöst? Snacka om att "stöpa alla i samma form". Vi är ju individer indelade i olika kön.

  Tack för titten inne hos mig, hoppas du kommer tillbaka;) KRAM

 5. fattar inte de där jag heller. "Hen" på jamtska betyder "här" och de sitter kvar i mig, så kommer nån och säger hen så ser jag ut som en frågetecken. Säger någon de till mig så får dom de hett om öronen, jag är en HON, en TJEJ, KVINNA, jag har en vagina och jäkla stolt över det också 🙂

 6. Kunde int sagt det bättre själv! Har läst inlägget som du hänvisar till i ett tidigare skede. Har många åsikter om en del av hennes blogginlägg, men de ska vi inte ta här 🙂
  Ha de bra!

 7. Precis så tänker jag med, att man börjar från fel håll..Min karl skulle hellre aldrig ha klänning, det är nog mer troligt att himlen ramlar ner..Och jag tänker inte heller använda hen!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: