Lady Dahmer totaldissar Lego friends till tjejer. Det fördummar tjejerna. Men till killar är det tydligen helt ok. Varför är det ok för killar att leka med typiskt tjejigt men inte ok för tjejer att leka med det typiskt tjejiga.

Upplys mig Lady Dahmer för jag fattar inte ditt tänk!


Uppdaterat 08:40: Kompensatorisk uppfostran tydligen. Länkar sen, sitter vid lilla datorn och på den går det inte att länka. Jag har läst kommentarerna och inläggen igen och står fast vid min första känsla: dubbelmoral, vilket jag också skrivit i en kommentar hos henne.


Uppdaterat 12:14: Läs HÄR och HÄR.


Uppdaterat 10:44: Lady Dahmer ska ha en eloge för att hon orkar förklara igen och igen och igen…. Nu fattar jag hur hon tänker med legot och hajar hennes poäng.

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  härligt! Och framförallt – härligt att du är öppen för dialog! Och om jag verkar grinig så är det inte personligt, mkt sjukdom just nu. 🙂

 2. avatar
  säger:

  Vad kul att det har kommit lite tjejigare lego, även om både tjejer och killar kan leka med både det gamla och nya. Det har ju kommit massor av lego som är mer killigt de senaste åren, tex. star wars och sånt…

 3. avatar

  Lady Dahmer: Jag hajar din poäng och köper det. 🙂

 4. avatar

  Ja jag skrev att "tjejer är för dumma för att leka med annat lego" och eftersom att min poäng och sarkasm totalt svischade dig över huvudet så ska jag förklara vad jag menade med det.

  Jag menade alltså INTE att jag tycker att tjejer är för dumma. Jag menar att LEGO sänder det budskapet när de gör lego för tjejer som är lite enklare än det vanliga legot. Förstår du? Legot riktar sig till flickor, inte barn. Legot är enklare än vanligt lego.

  Jag skrev inte heller att legot var dåligt för tjejer. Inte nånstans. Du får verkligen sluta "tolka" det jag skriver.

 5. avatar
  säger:

  Det har vart massa debatter om detta på mitt jobb också. Jag fattar inte heller grejen med det.

 6. avatar

  Jag lästet inlägget, o jag förstod det som så att Lady Dahmer tycker att eftersom det hon kalla "flicklego" är lättare att bygga med så ger det ett budskap om att flickor är dummare än pojkar. Det har liksom ingenting att göras med om killar eller tjejer leker med den här sortens legon utan bara budskapet om att lego riktat till flickor är förenklat.

 7. avatar

  Tycker LEGO borde göra "gubbar" som varken är tjejer eller killar, där barnen själv får tycka. Sen spelar det ingen roll om det är att kamma katten eller flyga flygplan, eller laga mat.. 🙂

  genus är rena rama hysterin just nu tycker JAG. Barn som barn, kille eller tjej.

 8. avatar

  Lady Dahmer: Då skulle du skrivit om barn och inte specifikt pekat ut tjejer.

 9. avatar

  Lady Dahmer: Jag vet också att du inte skrivit att det bara är ok för killar. Jag tycker att det låter så när du i ena inlägget skriver om hur dåligt legot är för tjejer, för att i nästa stund köpa i födelsedagspresent till en kille.

  Nej, men du skrev att "tjejer är för dumma för att leka med annat lego". Min tolkning. Jag har läst massor om genus i din blogg och på andra ställen men jag köper inte allt. Långt i från. Våra sätt att tänka är totalt olika på många punkter.

 10. avatar

  men nej, det är uppenbart att ni inte förstår. Ingen skam i det, men det finns massvis med upplysande inlägg på min blogg eller enkla böcker om man faktiskt vill förstå hur jag (vi) tänker.

  Och nej, jag påstod aldrig att legot var fördummande heller. Läs om läs rätt.

  /trött

 11. avatar

  jag har aldrig påstått att legot bara är ok för killar

 12. avatar

  Sv: Tack snälla 🙂 Håller med dig ang. det där genustänket… Det är så himla dumt att klä sin lilla tjej i rosa men om man skulle göra det min sin son är det plötsligt fantastiskt… Förstår ingenting av det där. Det känns mest som nån slags princip.

 13. avatar
  säger:

  Jag reagerade på det också. Ena dagen skriver hon att tjejlego är uruselt och sen går hon och ger det i present… Så det är ok att killar fördummas då?

 14. avatar

  Hej och tack så innerligt för dina fina kommentarer 🙂 Det är skönt att veta att man inte är ensam om sina tankar och funderingar. Tycker det är lite hyckleri nästan när man går i föräldragrupp och på förlossningsinfo- ingen j*vel berättar om alla problem (amning som ej fungerar, smärta down there, tjafs med sambon, känslan att inte räcka till, inte hinna sköta hemmet, rädsla att inte vara bra nog för sitt barn) man högst troligt kommer stöta på i och med den lill*s ankomst.

  Man märker ganska snart när man googlar att många många mammor känner precis samma saker som en själv. Rädlsa att vara själv med babyn när sambon börjar arbeta t.ex. Men det är ok att vara vettskrämd, man fixar det ändå. Och som du säger- släpp på de där måstena som egentligen inte är några måsten. Vad tusan spelar några sketna dammråttor för roll egentligen? Men jag är som du, hatar verkligen oreda och att se saker ligger och skräpa. Men vi renoverar hemma för fullt och jag har insett att det kommer vara ett mindre kaos här hela våren. Det viktigaste är att lillan får allt hon behöver!

  Och angående ditt inlägg- jag tycekr det är bra att man lyfter fram det här med genus i media, men nånstans känner jag samtidigt att vad fan spelar det för roll om man klär tjejer i rosa och killar i blått? Vad spelar det för roll om tjejers leksaker ofta är prinsessor medan killar blir tilldelade bilar? Huvudsaken är väl hur vi vuxna behandlar barnen? Behandlar vi flickor och pojkar olika? Tja så är det nog till viss del. Varför? För att pojkar och flickor (oftast) ÄR olika. är det vi som gör dem olika? Möjligt. Kan bara säga att jag inte mår dåligt alls över att mamma o pappa klädde mig i rött och rosa, berömde mina prinsess teckningar och flätade mitt långa hår. Tilläggas bör att jag lika gärna lekte med pojkar i sandlådan och älskade traktorer och maskiner. Jag var skitig och lerig, lekte krig och polis & tjuv- trots att jag även älskade Barbie & Ken 😉

  Världens längsta kommentar, oops!

 15. avatar

  Inget fel att leka med det där som tjej heller. 😛 Lego som är så kul!

  Tack så mycket söta du. 🙂
  Hoppas ni har en mysig helg!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: