Funderat lite på en sak. Genusfantasterna hävdar bestämt att det inte finns några skillnader mellan könen och att allt är sociala konstruktioner. Att det inte finns några egenskaper som ligger i generna utan att vi är som oskrivna blad när vi föds och redo för att bli ”upplärda” (hittar inget bättre ord). Jag har dock gjort en intressant iakttagelse när jag ser på mina barn. Samuel och Alexander har aldrig visat intresse för att städa, torka upp spill efter sig trots att de börjat på förskola tidigt och där lärt sig städa osv. Ida däremot plockar snällt upp leksaker när man ber henne, hon ber direkt om papper när hon spiller osv. Tycker det är lite intressant då vi inte gjort olika i uppfostran mellan pojkarna och Ida. Social konstruktion eller ligger det ändå i generna att kvinnan är den som har mest intresse för det här med att sköta hem? Intressant är det i alla fall och jag tror på att vi är olika från födseln.
 
 
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Detta var visst ett gammalt inlägg men ett tidlöst tema! Detta har jag också tänkt mycket på. Min son är väldigt förtjust i alla städredskap han kan hitta. Dammsugaren och moppen är nog bäst men alla slags borstar är flitigt lekta med här. Han gillar inte att bli kladdig eller smutsig om händerna och säger ideligen: Torka bort! Men han är också väldigt intresserad av typiskt killiga saker som jordbruksmaskiner och bilar.
  Jag har uppfattat det som en period men visst kan det ligga mer i det än så. Intressant att jämföra med syskon, vi har ju bara en än så länge…
  Detta ämne tål att funderas på vidare!

  1. avatar

   Jag ser fler skillnader nu än när jag skrev inlägget. Vi har hela huset fullt med typiska killleksaker, ändå väljer dottern dockor, väskor, pyssel medmera. Jag tror fortfarande att det ligger i generna, att det är "förutbestämt" hur man är.

 2. avatar
  Johanna säger:

  En viss försiktighet är att iaktta när man pratar om att man behandlar båda könen likadant. Ofta är man inte medveten själv om att man gör skillnad i uppfostran, det är nog idag inte så vanligt att man aktivt väljer att uppfostra barnen olika, men man gör det ändå. Det tåls att noggrant granska sig själv och sitt eget beteende kritiskt. Det är inte hemskt eller avskyvärt att man undermedvetet behandlar barnen olika, men om man inte vill ha det så, så får man kontinuerligt utvärdera sig själv under uppväxten. Det är lite läskigt vilka upptäcker man gör!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: