Smula jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt därefter salt, smör, sirap, morötter, havregryn och blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär ev. några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
Lägg bröden i två sockerkaksformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Mät innertemperaturen på brödet till 98 grader. Låt dem svalna i formarna.
Häll havregrynen i en bunke. Koka upp mjölken och häll den sedan över grynen. Låt blandningen svalna till fingervarmt.
Smula ner jästen i havregrynsblandningen och rör till den löst sig. Tillsätt matolja, salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen sedan i 15 bitar.
Kavla ut varje degbit till en rund kaka. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa övertäckta i 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och pensla kakorna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna kallna under bakduk på galler.
Det ser hur gott ut som helst 🙂
Mums 🙂
måste prova att göra morotslimpan!!❤
Dem där tekakorna ska jag baka i helgen , vad härligt o tack för tipset;)
Det där såg väldigt gott ut! Kram Pernilla
såg gott ut det där 🙂
Åh morotslimpan med havre lät och såg grymt god ut alltså!
Åh så gott det ser ut! Både morotsbröd och tekakor är ju favoriter:) Jag har funderat här i dagarna på att baka bröd men det har inte blivit, så nu bara måste jag ju slå till!:)
Så gott det såg ut!
Om man bara hade tiden att baka mer!! Finns ju inget bättre än färskt bröd direkt från ugnen ;o
Hej
ska det vara 3+5 dl havregryn. förstår inte första två raderna i receptet.
Tack för inspirerande recept! Till helgen ska det bakas.
Hej. Det blev fel. 3 dl havregryn och 5 dl mjölk ska det vara .
Mmm, ser underbart gott ut.
/P
Jag vet!! Förstår inte alls, vart tog det här året vägen? Galet 😀
Så gott med morotslimpa 🙂
Men mums!! Jag funderar på att baka senare, får se om orken kommer flygande till mig 😀
SV Ja men det var det verkligen 🙂 kram
Spå gott med hembakat 🙂
Åååå det både doftar och smakar så gott!!! Jag älskar att baka bröd!
Ha en fin onsdag
Kram Sandra