Bakning

Kardemummaskorpor

 Du behöver:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
ca 1,5 dl vetemjöl (jag mäter aldrig utan höftar,  brukar gå efter att degen ska kännas fuktig men ändå gå att arbeta med)
2 tsk kardemummakärnor eller en msk malen
1,5 dl socker
1 tsk hjorthornssalt (inget måste, ger knapriga skorpor)
Smält smör och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till 38 grader, tillsätt jäst och rör tills det löst sig. Häll i socker, vetemjöl, hjorthornsalt och salt. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 30-40 minuter.

Arbeta degen på bakbord, eventuellt med lite mjöl. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Jag ville ha avlånga skorpor så jag kavlade ut degen, ca 1,5 cm tjock och la den sedan på plåten.

Du kan också göra så här: Dela i fyra delar och rulla och forma varje del till en längd (så att de får plats på längden på en bakplåt). Lägg dem på en smord bakplåt eller en bakplåt med bakplåtspapper. Runda skorpor: Dela varje längd i 10 bitar och forma till släta bullar genom att rulla dem med kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på smord bakplåt eller på bakplåt med bakplåtspapper.

Låt längderna eller bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda längderna mitt i ugnen i 15-20 minuter eller skorpbullarna mitt i ugnen ca 10 min.

Låt kallna på galler utan bakduk. Skär längderna itu vågrätt på längden och sedan i 3 cm breda skivor.

 

Rosta skorporna guldgula i 225 grader, tar ca 4 min. Var försiktig så de inte bränns. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan och eftertorka skorporna i 1-2 timmar. Öppna då och då.

Förvara skorporna lufttätt i kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.

Vill du ha söta skorpor med kanel och socker så blandar du 2 dl socker med en msk kanel och strör över skorporna innan du torkar dem i ugnen.

Receptet kommer härifrån (<– LÄNK)

 

 
 

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Kardemummaskorpor

  1. Jag brukar hacka ner lite hasselnötter i mina skorpor *mums* och så snyggt att ha framme i glasburk. Dock med stor risk att man går där och nallar titt som tätt

Lämna ett svar