Ingen har väl missat matlådan som cirkulerat på Facebook de senaste dagarna? Leif Mannerström rasar över den dåliga kvaliteten på maten och tycker att politikerna ska äta maten som serveras ute på äldreboendena.
Bilden ovan är dagens lunch på jobbet som jag lagade från ”scratch”. Inom Vardaga har vi ett koncept som heter ”mat som hemma” där personalen lagar maten från grunden. Det är fräscha råvaror och pensionärerna tycker att maten är bra. Mycket bättre än när vi fick den från storköken, vilket är det genomgående omdömet även från andra vardagaboenden, de som var pilotboenden innan konceptet infördes på samtliga vardagaboenden.
 
 

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2006694-leif-mannerstrom-ge-riksdagen-samma-mat-som-pa-aldreboendena#sthash.w0CKhhHe.dpuf

För ett tag sedan var det en annan artikel som cirkulerade, en äldre kvinna hade ramlat och var blåslagen och där var rubriken ”Det här är bilden av svensk äldrevård”. Inget kan vara mer felaktigt. Visst händer det fall där de gamla slår sig både gula och blå, men de tillhör ändå undantagen och inte regeln. Under mina åtta år inom vården har jag varit med om kanske två riktigt allvarliga fall. 
Läs mer HÄR. Ledare: Detta är bilden av svensk äldrevård

 
 

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2006694-leif-mannerstrom-ge-riksdagen-samma-mat-som-pa-aldreboendena#sthash.w0CKhhHe.dpuf

 
 

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2006694-leif-mannerstrom-ge-riksdagen-samma-mat-som-pa-aldreboendena#sthash.w0CKhhHe.dpuf

Det jag saknar är nyanserna i debatten om svensk äldrevård. Kritikerna rasar och menar att det är en ovärdig vård. Att våra gamla svälter, att personalen inte har tid. Bilden som visas i media är undantagen och inte regeln. Jag önskar att det som är bra i svensk äldrevård lyfts för faktum är att i boendeenkäter är majoriteten av de som svarar väldigt nöjda med vården de får. Jag kan med stolthet säga att jag jobbar på ett äldreboende för jag vet att jag och mina kollegor verkligen gör allt vi kan och lite till för våra boende. Där de boende verkligen är i centrum, så som det ska vara.

Jag som jobbar i vården och ser hur det faktiskt är blir upprörd över bristen på intresse av att visa en mer nyanserad bild. Att vi undersköterskor inte kommer till tals, vi som är närmast och verkligen vet hur det är.
Media är bara intresserad av att visa en bild, den bild som de vet säljer. Det som de inte tänker på är att de smutskastar en hel yrkeskår, eller så bryr de sig inte. En yrkeskår som med stolthet gör allt för att din mamma/pappa/syster/bror/farmor/farfar/mormor/morfar ska ha det så bra som möjligt Som ger allt och lite till, som tröstar och håller hand vid behov, som är där när din familjemedlem tar sitt sista andetag. Som hjälper till med personlig omvårdnad när hen inte klarar det själv längre. Listan går att göra lång vad gäller hur mycket vi gör för våra pensionärer!
Jag vill att media börjar ta sitt ansvar, ansvar för att visa båda sidorna av myntet.
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Jättebra skrivet! Håller med om att det är synd att media bara ger en bild av hur det ser ut i vården.

 2. avatar

  Heja Hanna skitbra skriver 👍🏻👍🏻

 3. avatar

  vad gott!

 4. avatar

  Bra skrivet!!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: