Det finns bestämda uppfattningar om vad pilates är. Kanske det första du tänker på är yoga. ”Det där är väl ingen träning”,  kanske någon annan tänker. Det var en person i min närhet förra året som sa just det att pilates är väl ingen träning heller.
På pilatesutbildningen i mars när vi hade masterclass hittade jag muskler som jag inte visste att jag hade. Hur ofta hittar du knipet mellan skulderbladen? Rätt hållning som gör att de musklerna tränas också? Aldrig för min del innan jag hittade knipet på kursen. Först trodde jag att jag hade skadat mig för att det gjorde så ont men det var bara vanlig träningsvärk. Hur du hittar knipet jag pratar om är ett annat inlägg. 
Hur ofta räcker det med att du gör sisådär tio situps och det bränner som eld i magen. Är du vältränad som jag så gissar jag på att det krävs minst 200 situps för att få samma brännande känsla som 5 övningar á 8-10 repetitioner i pilates ger. 
Pilates är:
– Tidseffektivt. Korrekt utförd behövs det inte många repetitioner för att få ut det man vill av varje övning.
– Inte yoga. Det är två skilda saker.
– Hjärngympa. Du måste hela tiden tänka på teknik, på linjer, rätt spänning i powerhouse.
– Långsamt, vackert och graciöst. Joseph Pilates sa att med tiden så blir rörelserna man utför så naturliga för kroppen att de inkorporeras med kroppens rörelsemönster. Det stämmer verkligen. De som tränat i pilates rör sig verkligen med grace. Det är som dans, ett vackert flöde. Jag älskar att titta på dessa personer som verkligenn kan pilates.
– Hållning. Du får bra hållning. Lise till exempel, har tränat pilates många år. Man ser på henne att hon är pilatesinstruktör.  Hon har bra hållning till och med när hon bara sitter på golvet och pratar. Linjerna i pilates finns med även i vardagen. Pilates har hjälpt mig med en bättre hållning och ett bättre kroppsspråk som domare.
– Andningsteknik. Du lär dig att andas korrekt. Det är inte många som andas med rätt teknik. Jag till exempel andas alldeles för ytligt och kommer på mig själv med att vara andfådd för att jag har andats helt fel.
 
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

  1. avatar

    Pilates är sjukt skönt. Samtidigt som man bygger kroppen, så masserar man hela kroppen. Underbart.

  2. avatar

    Vilket bra inlägg! Jag ska verkligen ge det ett ärligt försök, för jag kan nog behöva det. Ska bli kul:-)

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: