29 november 2023

Bidrar jag med kroppshets?

”Träning handlar inte bara om hälsa, träningsidealet har blivit en täckmantel för hur en vacker kropp ska se ut. Vi ska liksom vara missnöjda, vi ska hela tiden förbättra oss. Men att ständigt tänka på det yttre och på att man kanske inte ser rätt ut är plågsamt.” Citatet är från en debattartikel i DN av Thomas Johansson En mycket intressant debattartikel om ungdomar och träning och hur träningshetsen påverkar.
Ida Warg har en riktigt bra blogg som handlar om träning och hälsa. En blogg där det enbart skrivs om träning ur ett positivt synsätt, det fokuseras på att äta bra mat och träna för att må bra. Läsarfrågor som handlar om hur redan underviktiga personer vill ha mer tips om hur de ska träna/äta för att gå ner i vikt bemöts alltid med att de ska fokusera på bra mat i kombination med träning i lagom mängd och att fokusera på att må bra. Hon är en bra förebild för unga tycker jag, just eftersom fokus är på hälsa.
Jag hamnade i en blogg häromdagen Baking Babies. I ett inlägg så skriver hon om sociala medier och vilken typ av bilder man lägger ut. Hon skriver om hur vissa bilder kan ge mottagaren en känsla som avsändaren egentligen inte alls menar. Det kan handla om att man lägger ut en bild där man är nöjd med sina synliga muskler eller att man är nöjd med en viktnedgång och vill peppa sina läsare ”kan jag så kan också du”. För den som lägger ut bilden kan det enbart handla om att peppa och inspirera. För en del fungerar dock dessa bilder som en trigger till att se med mer kritiska ögon på sig själv. Det skapar en känsla av att inte duga. Jag kan förstå att vissa reagerar negativt. Samtidigt tänker jag att det finns så många andra triggers också som inte alls får samma uppmärksamhet. Hur är det i affären tillexempel? Vilka impulsköp lockas man att göra där? Godis är närmast kassan och ofta är det rabattpris på chokladstycksaker. Hur vettigt är det för någon som har problem med socker? Hur vettigt är det att ha reklam om vin i tidningar till exempel? Varningstexterna fungerar knappast. De som vill ha vinet dricker det ändå. Det är det aldrig någon debatt om, inte lika ofta som det här med hälsohets och kroppshets.
Detta leder in mig på att granska mina egna inlägg och mina bilder. Vilka signaler sänder jag med mina inlägg? Bidrar jag till ett osunt tänk kring kropp och hälsa? Det som är viktigt för mig är att människor inte känner sig hetsade utan att de blir inspirerade. Jag vill bidra med positivitet kring träning och hälsa. För mig handlar det om att må bra i den kropp man har, oavsett om man är smal eller överviktig. Jag tycker även att om man vill gå ner i vikt/gå upp i vikt/bli snabbare/bli starkare osv och man vill ha bilder som visar sin progress måste man få ha det. Det är en jättesvår balansgång för jag tycker inte att man ska behöva censurera sig själv. 
Nu vill jag veta vad ni tycker om det här ämnet! Vad får ni för signaler av min blogg?

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Bidrar jag med kroppshets?

 1. Hej,
  ny läsare här. Tycker det var bra med steg för steg foton på träningen med pilates boll, det kändes generöst. Kroppshets etc är ett så svårt ämne, för någon är det sporrande och för en annan tvärtom – det vitkigaste är väl att du kan stå för det du skriver. Sen kan jag väl reagera på att det inte är så "ödmjukt" men jag vet också att det beror på min egen bakgrund där livet bjudit på för många hårda smällar. Jag tror heller inte att du menar att folk "bara ska ta och rycka upp sig" men jag kan förstå om den som lever med svärta ser det så. Var sann mot dig själv. Skriv om det du tycker om.

 2. Jag som läsare måste inse att det är DINA ord i din blogg, skrivna av dig och måste även inse att de kanske inte är rätt för mig. Ta allt med en nypa salt.

 3. Hej Hanna
  Jag tycker inte att du bidrar till kroppshets.
  Jag tycker att det är upp till den som läser vad man tar in. Din blogg är så härlig och ger iallafall mig mycket energi och glädje. Jag tycker det lyser igenom att du brinner för din sak och det gör att man tar tills sig det du skriver. Jag tycker det är helt ok att lägga ut sunda bilder och även gå ut med vikt och mått som du gjort tidigare, för mig är det sporrande. Fortsätt skriv så ärligt och härligt från hjärtat som du gör nu. Kram Malin

 4. Jag tycker att alla bär ett eget ansvar så till väga att om jag bli provocerad av något i din blogg kan jag antingen scrolla förbi just det inlägget eller sluta läsa bloggen helt enkelt. Alla människor bär ett egenansvar men dessvärre skyller många på andra utan att rannsaka sig själv. Just utseende och vikt är så laddat numera att det blir tröttsamt. Istället för att peppa varandra blir det avundsjuka och missunnande när det går bra för någon annan. Tragisk utveckling. Jag tycker inte heller att man ska censurera sig själv så länge man till 100% står för det man bloggar/instagrammar/facebookar om. Jag själv är gravid med andra barnet i vecka 39 och är fortfarande på gymmet och kör både tyngre styrka och konditionspass. Det sticker i ögonen på andra tjejer som inte är lika vältränade trots att de kanske inte ens har barn. Att jag dessutom har en liten ettåring också svider ännu mer, det blir för mycket för många att jag med täta graviditeter är så alert och vältränad, istället för att glädjas med mig! Typiskt svenskt fenomen skulle jag vilja säga som har bott i både USA och Australien där folk i betydligt större utsträckning hejar på varandra, inspireras och berömmer utan att skitsnacka, "tycka synd om sig själv" osv. Långt inlägg men kort sagt blogga om det du brinner för! Andra får titta bort om de inte kan låta bli att provoceras av diverse bilder, text, utveckling osv. Med vänlig hälsning, Carro

 5. Jag får endast positiva vibbar av din blogg. Den är ärlig och inspirerande utan pekpinnar, precis som en bra hälsoblogg ska vara enligt mig 🙂 Keep up the good work!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: