Visste ni att det sägs att huksittande är en normal viloposition för oss människor. Det hade jag ingen aning om. Jag har alltid tänkt att huksittande är skadligt för knäna. Jag sitter ofta på huk på jobbet när jag ska hjälpa någon med strumpor och så vidare. Dock så är jag inte rörlig nog att göra det med hälarna i marken. Ju mer tid du spenderar på huk desto mer bekvämt kommer det bli.
Gör så här:
1. Stå ungefär axelbrett med fötterna och vikten ska fördelas jämt på båda benen. Kolla noga att fötterna är i en rak linje så inte någon av fötterna är framför den andra.
2. Fötterna vinklar du ut så att det känns bekvämt för dig. Eftersom att vi alla är unika så kommer fötternas position att variera. En del behöver att fötterna pekar rakt fram medan andra behöver ha fötterna i en vinkel utåt. Vid svårigheter att komma ner i en fullt hukad position kan du testa dig fram med olika vinklar för fötterna. Det ska vara den position som känns avslappnad och naturlig för dig.
3. Sätt dig ner som när du ska sätta dig på en stol och stick ut rumpan bakom dig samtidigt som du lutar dig framåt. För att hitta balanspunkten över fötterna så sträck ut armarna framför dig. Det hjälper dig att förhindra att du trillar bakåt.
Tänk på detta:
– Undvik att vackla inåt eller utåt med knäna. Om detta händer kan du sätta armbågarna på insidan av låret och trycka benet utåt.
2. Sitt så länge du kan och bygg upp den sammanlagda tiden efter hand. Får du ont eller att benen börjar domna är det bara att ställa dig upp. Skaka av dig lite och gå runt en stund och fortsätt sedan en stund till.
3. När du tränar, var gärna barfota. Då får du bättre kontakt med marken och du tar bort skor som är en faktor för instabilitet och begränsad rörlighet.
4. Se till att hela foten är i marken. I början kan du använda ett litet stöd under hälarna men i takt med att rörligheten förbättras ska du minska på stödet.
5. Om du har svårt att hålla balansen – Ta tag i något eller stå mot en vägg.
6. Kolla rörligheten i foten. Har du svårt att uppnå 20 graders vinkel kan det bero på bristande flexibilitet i vaden och den behöver i såfall stretchas.
– Stå på ett ben och ta tag i något så du inte ramlar. Ta tag i foten bakom ryggen med samma hand vars ben du lyft från marken. Spänn rumpan och dra foten närmre din rumpa så att det sträcker i framsida lår. Att få hälen att nudda rumpan är målet.
7. Försök att slappna av.Tanken med att sitta på huk är att det är en viloposition så ha armarna så som det känns bekvämt för dig. Tex i knät eller att de hänger fritt.
Efter den här långa utläggningen ska jag nu komma till sak. Under trettio dagar tänkte jag öva upp rörligheten i att kunna sitta på huk. Reglerna för den här utmaningen är väldigt enkel: sitt på huk 15 minuter varje dag under trettio dagar. Det behöver inte vara 15 minuter sammanhängande utan gör det lite på morgonen, mitt på dagen och på kvällen.
Så, dag 1 i dag alltså och mitt problem som ni kan se på de första bilderna är att jag inte får ner mina hälar.
 
 
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Vilken bra och rolig utmaning, och viktig, för det är ju rätt ofta man sitter på huk 😀 😀

  1. avatar

   Den är superbra!

 2. avatar

  Ville kika in och berätta att jag är tillbaka i bloggen och känner att motivationen hittat tillbaka! Hoppas du vill fortsätta kika in hos mig 🙂 Hoppas du har fått en bra start på den nya veckan!

 3. avatar

  ja vårt hemtjänst jobb gör ju att man blir sittande så men inte för mej nu me mina knä kommer inte ens upp måste sitta på golvet.
  Låter som en mysig helg =)

 4. avatar

  Borde jag också lägga in som utmaning. Att det är naturligt ser man ju framförallt hos småbarn, de sätter sig ofta just i den positionen 🙂
  Bra ifall man vill kunna göra djupare knäböj dessutom! 😀
  sv: Tack! :*

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: