Första gången jag blev medveten om att mat antingen är sur eller basisk var på föreläsningen med Ronny Kvist i höstas. Han är extremt kunnig inom området kost och hälsa. Exempel på kost som försurar kroppen är kött, ägg, ost, alkohol men också raffinerade produkter som vetemjöl, socker, te och kaffe.
Det som händer när man äter mycket sur kost är att kroppens pH-värde sjunker. För att kompensera detta så tar kroppen basiska mineraler (kalcium, magnesium, natrium och kalium) som finns lagrade i skelettet och det kan leda till urkalkning och benskörhet. För att neutralisera detta behöver vi äta 70-80% basisk kost och resten surt. Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basiska. Citroner är sura men har inget med pH-balansen att göra. Citron blir basiskt i kroppen. En annan kul grej är ju mer basisk föda man äter, desto mindre sötsugen blir man.
Symtom på att kroppen är för sur är:
– tarmbesvär, tex förstoppning
– gallsten
– trötthet/ilska/irritation
– högt blodtryck
– muskelstelhet
– hjärt-kärlsjukdomar
– för tidigt åldrande och diabetes
Med mera, listan var ganska lång.
Jag surfade runt lite och hittade en blogg som förespråkar en basisk kost. Den bloggen gjorde att jag ville ta reda på mer om sättet att tänka så jag googlade lite till och då hittade jag en annan intressant blogg. Jag sträckläste inlägg efter inlägg. Mycket intressant att läsa hennes tankar om kost och hälsa. Det är en blogg utan pekpinnar för det vet ni ju vid det här laget att jag inte gillar. Men en blogg om bra alternativ, framförallt enkla.
Jag har inte hittat några forskningsrapporter som stöder ett basiskt sätt att äta. Jag har heller inte letat så intensivt efter just det. Informationen i mitt inlägg kommer från olika sidor som tror på det här stenhårt.
Jag tycker att det är jätteintressant att fundera på. Jag tror stenhårt på att vi i mycket kan påverka vår hälsa genom intag av rätt kost och även motion. Jag märker stor skillnad på mitt eget mående när jag väljer andra alternativ än det som är enklast. Sen tror jag inte på förbud, man måste äta för själen också men så länge majoriteten av tiden präglas av bra val så spelar inte de där gångerna någon större roll.
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Är ju tyvärr inte bara just detta det gäller, utan tror du vet lika väl som jag att det finns oändligt mycket påståenden om hälsa som florerar på bloggar och webbsidor som inte finns någon forskning som stöder.
  Tyckte bara det var lite talande att du skrev ett långt inlägg om detta för att sedan lägga till att du inte hittat någon forskning som stöder det;) Jag är helt för hälsa och var mer intresserad av alternativa metoder innan men har tröttnat lite nu. Man behöver liksom inte krångla till det så!
  Tycker du överlag verkar ha bra inställning och vill peppa snarare än komma med pekpinnar,skulle vara intressant om du skrev om hälsa som det faktiskt finns forskning som stöder:) Sedan finns det ju säkert forskning som inte kommit så långt än osv men skulle vara intressant att veta mer om vad som faktiskt är bevisat i den hälsodjungel som råder idag!

 2. avatar

  Intressant! Ska läsa vidare om detta.

  1. avatar

   Det tycker jag. Sant eller inte så är det väldigt intressant. 🙂

 3. avatar

  Fast är just det jag tycker är trist och gör mig negativt inställd till det här med "hälsa" , att mycket är bara spekulationer eller gissningar och saknas det bevis är det i min mening ointressant. Ge mig bevis i form av forskningsresultat annars ser jag ingen anledning att tro på det. Det som är vetenskapligt bevisat är att man kan förebygga sjukdomar genom att motionera, hålla vikten, äta 5 portioner frukt och grönt om dagen och inte äta för mycket kött. Så väljer att följa det istället för att följa något som inte finns bevis för att det fungerar!

 4. avatar

  Spännande!

 5. avatar

  spännande, har aldrig tänkt på sådant

 6. avatar

  Bra inlägg & jag tror oxå att vi påverkar vår hälsa genom vad vi äter & motion❣

 7. avatar

  Det där är så intressant! Jag tog ett sådant test för bara någon månad sen, min kropp var tydligen i bra balans!
  Sv: Riktigt gott var det! Men åh, vad söt du är! Tack snälla :**

 8. avatar

  Åh det här är superintressant! Läste på om det för ca 3 år sen. Kanske är dags att läsa vidare hehe. Tack för länktips, ska kolla upp dem. Kram!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: