29 november 2023

Smal = vältränad?

Är smal verkligen samma sak som att ha en hälsosam kropp och är övervikt samma sak som att vara ohälsosam? Om detta tvistas det om. Det är lätt att sätta likhetstecken mellan att vara smal och samtidigt också vältränad. Eller att smal är lika med god hälsa Men är det verkligen så alltid? Nej så är det inte. Det finns de som är jättesmala men helt otränade lever extremt ohälsosamt och det finns överviktiga som har både styrka, smidighet och medvetenhet. Det är inte ens säkert att det är mer hälsosamt att vara smal. Studier finns som visar att det är dubbelt så stor risk att dö i förtid om man är smal och inaktiv än överviktig och tränar.
Jag tycker dock att om man bara mäter sin träning i förlorade kilon så missar man mycket av träningsglädjen. Träning är så mycket mer än viktminskning. Det är en investering i hälsa, men bara en av pusselbitarna. Lika viktigt är det med sömn, mat, socialt umgänge, psykisk hälsa, andligt välbefinnande och hur mycket stresspåverkan som finns.
En person som jag börjat följa vad gäller kost och träning är Jacob Gudiol. Han anses säkert av många som provocerande och obekväm men jag tycker att han trycker på precis rätt knappar. Han har alltid bra argument och har bra koll på det nyaste inom forskning.

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Smal = vältränad?

  1. Alltså så sant! funderar ibland på varför det inte "händer något" men så tänker jag att det är ändå så välgörande med träningen! (Och jag vet ju vad jag måste göra för att det ska "hända" mer)

  2. Jag är hyfsat vad man skulle kalla "smal" och SJUKT otränad. Måste komma igång med yogan igen. Mådde så himla bra när jag gjorde det varje dag. Men hur tusan ska man hinna?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: