29 november 2023

Varför inte yoga?

Nu kommer jag skriva om något som säkerligen kommer provocera och du kommer säkert bli irriterad på mig. Jag tänkte skriva om yoga och varför jag undviker densamma. Först tänkte jag berätta om en sak som hände när jag var arton år och testade på kristen meditation i Domkyrkan. Jag gjorde det några gånger. Av dessa tillfällen fick jag en känsla av att alltid vara förföljd och bevakad. Jag såg saker i periferin, skuggor och ibland även figurer. Det här försvann så fort jag slutade med meditationen. Efter det så använder jag mig inte av meditation.
Under hela mitt vuxna liv har jag haft en dålig känsla kring yoga. Jag har testat yoga några gånger men inte fortsatt med det då det inte känns bra i kroppen. Det känns fel i hela kroppen, du vet den där känslan som man får när man vet att något man gör är fel men gör det ändå. Vare sig man är kristen eller inte så är yoga ett helt trossystem. Det skapades för att kunna bli ett med Brahman genom meditation. Övningarna och sättet att andas är en metod för att uppnå att bli ett med världsaltet.
”Hälsan är endast ett delmål, den är en nödvändighet för att nå det slutgiltiga målet och yogan är vägen, verktyget att nå Brahman, samahdi, upplysningen, att inse att jag själv är Brahman. Alltet, det Ena. Målet är att släcka sig själv, att nå det buddhistiksa Nirvana som är detsamma som den hinduiska Samahdi”

Därför rimmar det illa med min kristna tro att utföra yoga. Jag är med i en kristen grupp på Facebook där jag hamnade i en tråd om just yogans vara eller inte vara. Från en länk i gruppen hittade jag ett arbete om yoga och historiken kring yoga och vad syftet med yoga egentligen är. Hur mycket man än vill så går det inte att göra yoga eller meditation neutral eftersom den från början skapades i ett särskilt syfte.
”Enligt yogatraditionen är en personlig utveckling endast möjlig när vi fullt ut accepterar förloppet, skeendet, övningarna och när vi verkligen förstår, enligt hinduismen och buddhismen, att kroppen inte bara är skinn och ben, utan ett fint balanserat och komplicerat system av energier.”
Arbetet som jag lusläst är det här <<LÄNK Ett mycket intressant och välskrivet arbete som verkligen förstärkt min syn på att yoga är något helt annat än vad västvärlden vill få det till. Visst finns det fördelar med yogan. Man blir fysiskt stark, smidig och flexibel. Jag anser dock att nackdelarna väger över. Det går inte att komma undan syftet med yogan genom att kalla det för medicinsk yoga eller kristen yoga. Yoga är en gren i hinduismen, hur mycket man än vill förneka det.
 

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Varför inte yoga?

  1. Intressant, det visste jag inte om 🙂 jag är också troende, men jag känner nog ändå inte att jag har nåt emot att träna yoga fortsättningsvis eftersom jag gör det för kroppen.

    1. Ända sedan jag var tonåring och första gången hörde talas om yoga så har det varit något med det som inte känts bra i magen. Alla gör givetvis som de vill men jag tycker att det är viktigt att den här sidan också kommer fram. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: