Vad roligt att jag fick så många frågor på mitt senaste inlägg om fotbollsdömandet. Jag har svarat i kommentarerna men tänkte det kan vara kul att skriva svaren i ett inlägg också. Här kan du läsa ett inlägg om min fotbollsresa.
Upplever du någon skillnad mellan att döma herrlag och damlag?
Ser du några skillnader i spelet på planen mellan herrlag och damlag?
Vad kul att du frågar! Jag upplever stor stor skillnad mellan att döma herrar och damer. Den största skillnaden är såklart tempot. I herrmatcher behöver jag också mer pondus och mer matchledarskap.
Herrar kör generellt med mer ”rena” regelbrott, glidtacklingar och sparkar. Tjejer spelar mer med armarna, mer drag och mer fuffens ”i det dolda”. Till exempel tackla korrekt men samtidigt dra. Killar släpper lättare om man gjort ett misstag (om man inte är dålig hela matchen förstås) och tjejerna är mer långsinta. Nu pratar jag generellt utifrån min erfarenhet men det finns förstås undantag också.
– Tänker man på att man är trött som domare eller är man så koncentrerad på spelet att det kommer efteråt? 🙂
Svar: Jo, jag tänker såklart på att jag är trött men brukar fokusera på spelet och bita ihop. Sen är det klart att löpningarna inte är lika starka i slutet på matchen som i början. Men jag tränar på att ha energi kvar även till slutet av matchen. Jag brukar landa på en mil när jag dömer som domare. Beroende på matchen blir det ungefär hälften av sträckan när jag går som assisterande. Efter en match är jag trött i kroppen såklart men även tom i huvudet eftersom det varit så intensivt.
Krävs det någon utbildning för det eller hur hamnade du där? 🙂
Ja det krävs utbildning för att döma fotboll. För att döma distriktsmatcher måste man gå steg 1. Då får man behörighet att döma upp till herrar division 6 och damer division tre samt assistera i herrar division fyra och damer division 2. Utbildningen är uppdelad i steg och innan man får ta nästa steg måste man visa på matcherna att man har det som krävs. Det räcker alltså inte bara att ha dömt ett visst antal år utan man måste prestera. Sen handlar det inte bara om att prestera på plan utan man måste ha domartänk utanför matcherna. Som domare blir man igenkänd och därför måste man tänka på hur man beter sig. Agera kollegialt till exempel.
Jag började döma fotboll efter att ha sett min man döma en pojklagsmatch. Det såg så roligt ut så jag ville testa och efter det har jag fastnat. Jag har varit distriktsdomare sedan 2007 och har gått steg 2.
Förra året dömde jag en fotbollscup i Göteborg. Kvinnan längst till höger är Jenny Palmqvist. Hon har slutat nu men när hon var aktiv var hon rankad som världens bästa damdomare.
– Har du fått höra mycket skit som ibland hör att domarna får? Vilka åldrar dömer du?
Svar: Jag dömer herrar division fem och damer division 2 som domare. Jag assisterar i herrar division fyra. Jag har även haft några matcher i damer diviosion ett men är inte rankad på den nivån än. Det äör klart att jag får ta en del kritik på plan. Men det beror också på vilka jag jag dömer. Vissa lag är snackigare än andra och ibland spelar det ingen roll vad jag gör. Allt är fel oavsett om jag blåser med eller emot. Men som tur är så är inte alla matcher så. Ett sätt att hantera det negativa är att tänka att det inte är mig som person som blir kritiserad utan domarrollen. Det är ett tänk som fungerar väldigt bra för mig.

 
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Intressant att få lite insyn i hur det är att agera som fotbollsdomare. Det måste vara en väldigt varierande roll från match till match. Men det verkar ju i huvudsak vara en positiv och intressant upplevelse.

 2. avatar

  Kul att läsa om detta då jag själv spelade damfotboll dock bara i div 4 men kul o läsa ur ditt perspektiv

  1. avatar

   Kul att du uppskattade inlägget. 🙂

 3. avatar

  Roligt att du skrivit alla svar som ett eget inlägg! 🙂 Alltid roligt att få lära sig mer om något man inte kan något om! Kram

 4. avatar

  Så väldigt intressant läsning. Ditt svar gav lite bekräftelse på hur jag som coach har uppfattat skillnaden på dam och herrfotboll. Bägge har samma regler men med tanke på tempo och sätt att hantera situationer på planen så upplever jag det nästan som olika sporter. Med det så avser jag absolut inte att förminska endera könet eller att det ena skulle vara bättre än det andra. Jag har på klubbnivå bara tränat pojklag, det är där jag har min kunskap. Har flera gånger fått höra att jag borde vänt mig till damfotbollen istället föe att få bättre förutsättningar för att lyckas. När jag har försökt förklara hur jag ser på saken och att jag inte tror att jag skulle bli lika bra coach för tjejer så tror folk att jag menar att tjejer inte är lika bra. Det antagandet är bullshit, jag tycker att tjejer på elitnivå inom fotbollen i Sverige är grymt underskattade. Och för de som klagar på ”nivån” inom svensk damfotboll så skulle jag vilja påpeka att det var inte särskilt längesen man överhuvudtaget började försöka ta kvinnlig spelarutveckling på allvar.
  Oj, det blev en hel roman till kommentar härz
  Det jag ville säga egentligen var att jag hoppas att du fortsätter att klättra på domarstegen, de kvinnliga domare jag har mött på har varit riktigt duktiga!

  1. avatar

   Jag förstår hur du tänker. Att tycka att det är skillnad på dam och herrfotboll är inte nedvärderande. Det finns skillnader som vi i dagsläget inte kommer i från. Men sedan jag började döma så har damfotbollen utvecklats något enormt så det kommer.

 5. avatar

  Intressant att läsa dina svar 🙂 Kram!

 6. avatar

  Jag har aldrig funderat på hur det är vara fotbollsdomare. Kan inte vara roligt i stora matcher som det kan bli så mycket hat och skit på. Kram

 7. avatar

  Jätteintressant att få veta mer om detta. Det måste vara svårt att stå pall, att ha huvudet med sig och uppmärksamheten under en hel match. Och så vara bestämd i sin roll.

  1. avatar

   Det svåraste är att beslutet måste komma så snabbt. Minsta tvekan och spelarna ser det direkt.

 8. avatar

  Men åh! Verkligen så himla intressant att läsa =) Kram finaste <3

  1. avatar

   Kul att du tyckte det. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: