Det är dags för en ny kategori på bloggen och det här är en kategori som jag klurat på ett tag. Det är på temat pilates och träning. Just för att det är det som jag brinner mest för. Såklart liksom, haha. Min nya kategori kommer handla om do´s and dont´s. I mitt första inlägg tänkte jag skriva om situps versus Pilates chestlift. Du som hängt med vet att jag ogillar situps och det har jag väldigt goda skäl för att göra. Trots att det är en ”enkel” övning så är det också en av de svåraste att göra rätt i. Man vill ha magaktivering och inte koppla på höftböjarna. 
Vad är då skillnaden mellan chestlift och situps?
– Den viktigaste skillnaden är att en crunch görs med bakåttippat bäcken och ryggraden som pressas ner i mattan. I en chestlift är ryggraden neutral, bäckenet är neutralt. Chestlift är utmanande oavsett din träningsnivå.
Utmaningen ligger i att inte dra dig upp i huvudet och att slappna av i höftböjarna samt göra flexionen i neutralt läge. Det mina vänner, känns. Gör du en chestlift på det här sättet kan jag garantera att du inte kan göra särskilt många innan det bränns.
 
Den första positionen vill jag ha i ett chestlift för att komma åt magen. Mittenpositionen (hit kommer du genom att använda dina magmuskler, inte genom att ”bara” trycka ner ländryggen i mattan) används i pelviccurl medan den sista positionen används ytterst sällan. Jag har hittat den i två pilatesövningar.  Att låta bäckenet röra sig genom dessa positioner är bra för att lära kroppen var man har sin neutrala position. Dock så är det svårt att se själv när det blir rätt och när det är fel.
Kan du se varför jag korsat över vissa av bilderna. Ser ni mina fel? Dessa kan tyckas överdrivna men jag har sett felen hos andra och jag har själv gjort dem.
– Handposition
– Drar i huvudet
– Har alldeles tappat magstödet
I rotationen så vill man att inre och yttre sneda magmusklerna ska kontraheras. I båda bilderna så roterar jag ”förbi” bäckenet och jag låter till och med bäckenet lyfta från mattan vilket gör att syftet med hela övningen går helt förlorad. Det räcker med den lilla vridningen i överkroppen för att rätt muskler ska jobba.
Hoppas att du gillar min nya serie! Ställ gärna frågor i kommentarsfältet!
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Tack för tipset, det är lätt att göra fel.
  Kram Kajsa

 2. avatar

  Jättebra bilder :). Du är riktigt bra på att instruera 🙂

  1. avatar

   Tack så mycket! 🙂

 3. avatar

  Vad spännande! I love it 😀

 4. avatar

  Tack för bra och tydliga bilder. jag har gått hos sjukgymnast då jag har problem med bäcken, höft ländrygg. det är typ sådant jag ska göra. tack nu blir jag motiverad av dig
  ska köra detta ikväll

  1. avatar

   Det var så lite. 🙂 Vill då även tipsa om dessa inlägg. De har hjälpt mig när jag har haft ont i ländryggen.
   http://hannafialotta.blogg.se/2017/march/pilates-for-dig-med-ont-i-ryggen-del-1-2.html
   http://hannafialotta.blogg.se/2017/march/pilates-for-dig-med-ont-i-ryggen-del-2.html

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: