Jag sitter med min uppgift hälsosamma vanor vid psykos och i uppgiften har jag tre patientfall. En vill börja röra på sig mer, en vill förändra sina kostvanor och en vill sluta röka. Enligt föreläsningen som jag precis lyssnat färdigt på får man som vårdpersonal inte rekommendera någon annan kosthållning än den som livsmedelsverket rekommenderar. Problemet är att jag inte tror på deras rekommendationer…. Deras rekommendationer är grundade på forskning såklart men så finns det annan forskning som visar på motsatsen. Så jag har stött på lite patrull. Det tar emot att rekommendera fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter i stället för fullfeta och så vidare. Däremot så håller jag om mindre socker och mer fisk och skaldjur.
Jag kanske blivit lite hjärntvättad i min jakt på så antiinflammatorisk kost som möjligt….. Jag har nog inte berättat att jag sträckläste boken Inflammation för ett tag sedan och efter att ha läst den känner jag ännu mer att ketogen kost är det bästa vad gäller att minska inflammationer i kroppen, depression och så vidare. Just för att kroppen mår bra av lågt intag av kolhydrater och så oprocessad mat som möjligt.
Sen finns det såklart de som inte alls mår bra av att dra ner på kolhydrater. Vi är olika så därför tycker jag att det är så dumt att stirra sig blind på ett sätt som det enda rätta. Inser nu att jag kanske säger emot mig själv lite. Livsmedelsverket stirrar sig blind på sitt sätt och jag ketogen kost. Jag tror det viktigaste är att inte glömma att vi alla är olika individer. Man måste få testa sig fram och se vad som funkar bäst för sig själv.
Angåenge ketogen kost och mitt blodsockertestande så ska jag följa mitt blodsocker idag med och sedan ska jag göra en sammanställning av hur det legat nu när jag kört lågkolhydratkost. Jag funderar faktiskt på att äta vanlig mat och följa blodsockret och se om det blir någon skillnad beroende på vad jag äter. Jag tror ju det såklart och det skulle vara häftigt att ha det svart på vitt. Men vi får se vad jag hittar på framöver. 🙂
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

  1. avatar

    Vad konstigt! Mina läkare har rekommenderat en väldigt specifik kost som inte alls är uppbyggd på samma sätt som livsmedelsverkets. Bla att äta plantbaserad kost, det skulle nog livsmedelsverket ha ett och annat att säga om 😛

  2. avatar

    Åh så jobbigt. Jag tänker att man får nog utgå i skoluppgiften efter vad lärarna vill och avser med den, men i verkligheten även nämna denkost man själv tror kan ge bättre mående?

  3. avatar

    Intressant o läsa kan nog hålla med om att kosten är viktig så att stress och saker inte uppstår lika lätt . Har försökt ändra mkt men det är svårt . Fortfarande beroende utav sover och något jag vill sluta med el bättra o äta mindre på

  4. avatar

    Jag förstår ditt dilemma där, men jag tänker att det är ett skolarbete så lägg undan din åsikt ett tag och gör efter livsmedelsverket. När du gjort det kan du plocka fram ditt tankesätt igen 😉
    Det klarar du, jag tror på dig 😉❤

    1. avatar
      säger:

      Jag kommer nog skriva i arbetet att jag måste rekommendera en sak men att jag egentligen tror på ett annat sätt att äta. 🙂

  5. avatar

    Det är svårt när man blir kritiskt det till som står i våra restriktioner inom sjukvård och läroplaner. hur ska man förhålla sig om man egentligen tror på en annan väg?

    1. avatar
      säger:

      I arbetet måste jag nog göra efter riktlinjerna men sen i verkliga livet kommer jag nog göra något annat.

  6. avatar

    Jobbigt när de rekommenderar något man själv inte tror på, svårt att pusha för något man tycker är fel tänker jag.

    1. avatar
      säger:

      Ja, det går emot mina principer. 🙂

  7. avatar

    Ett bageri här i staden talade om att det är sex gånger mer gluten i bröd idag än förr, det tillsätts mer på något vis. Förmodligen därför fler blir mer intoleranta. Vi utsätts för för mycket av ALLT idag, så inte konstigt vi blir sjukare. Tänk bara alla intryck vi måste processa dagligen nu, jämfört med för hundra år sedan. Och allting påverkar ju. Mina läkare har i alla fall vågat nämna att många blir hjälpta av att ta bort gluten.

  8. avatar

    Agreed! Det är så himla viktigt att se varje person som en individ och att testa sig fram. Det som passar dig kanske inte alls passar mig. Svårare än så är det faktiskt inte, även om det verkar vara det, haha! STOR KRAM fina <3

  9. avatar

    Min bror gick till läkaren för att få hjälp med sin depression. Han fick rekommenderat LCHF. Så det verkar som att läkare gör lite som de vill på den punkten. Det funkade bra för min bror, btw.

  10. avatar

    Precis som du säger så får man inte rekommendera något annat. Däremot blev jag rekommenderad att testa två olika koster för mitt blodtryck. Två som skiljer sig åt en del . Paleo och medelhavskosten. Går man efter hur jag mår så är det medelhavskosten som passar mig bäst.

  11. avatar

    Varför får man själv inte rekommendera? Tänkte att olika tips kan ju alltid vara nyttigt att höra, sen kanske man inte måste följa de. Men att bara de 2 rekommendationerna är tillåtna tycker jag är lite dåligt. Tycker ändå det du säger låter sunt att man måste få testa sig fram 🙂

  12. avatar

    Förstår att det känns jobbigt att behöva rekommendera något man inte tror på :/ Jag håller med dig om att alla är olika och att samma saker inte funkar för alla 🙂 Om du börjar äta vanlig mat får du berätta om det blev någon skillnad 🙂

  13. avatar

    Kan vara svårt det där ibland att liksom vara i ett yrke och sedan känna något annat. Är väl lite så det är för mig, jag har min obligation till yrket där jag ska vara på ett speciellt sätt (inte inom kost men annat) men min ideologi går lite emot en del av tänket. Men jag får liksom bara göra det som går, till den dagen jag blir egen. Eller ja, jag brukar tänka så :).

  14. avatar

    Svårt det där. Jag tror inte heller på (allt) som Livsmedelsverket rekommenderar. Framför allt inte margarin, haha. Samtidigt tror jag att vissa klarar att äta så och andra behöver annan kost, som du säger.

  15. avatar

    Att stirra sig blind på forskning och annat är väldigt enkelt. Precis gått en vetenskaplig grundkurs där vi talade väldigt mycket om att ingen forskning är 100 % säker 🙂

    1. avatar
      säger:

      Jag håller med om att forskningen inte är helt säker. Man kan hitta studier som talar för att det är på ett visst sätt och sedan hitta studier som talar om precis motsatsen. Svårt det där ju!

  16. avatar

    Jag undrar vad som är fel med fullkornsprodukter och lightprodukter? Jag måste tillägga att jag inte äter lightprodukter dock, för jag gillar fullfeta bättre, hehe… men jag tycker att mycket fullkorn är gott! Bulgur framför allt, och bröd. Inte pasta, där gillar jag de vita bättre… anyway, om jag inte orkar läsa på – för jag vill äta hälsosamt egentligen – vad är det som är problematiskt tro, med livsmedelsverkets rekommendationer..? Är det ökad inflammationsrisk eller är det annat?

  17. avatar

    Jag har ändrat om min kost väldigt mycket efter jag blev diagnoserad med diabetes. Jag tror nog att de e så att jag går efter livsmedel verker jag

  18. avatar

    När det gäller diabetes typ 2 får man väl rekommendera lågkolhydratskost i alla fall?

  19. avatar

    Skulle gärna testa äta mera antiinflamatiorisk mat pga en sjukdom som ger mig kroniska inflammationer, samtidigt kan jag inte lämna bort kolhydrater som potatis, bröd och pasta för har märkt att jag blir jätte illamående (som vid blodsockerfall) om jag lämnar bort dem

    1. avatar

      Du skulle kunna välja glutenfritt bröd och pasta. Då får du fortfarande kolhydraterna men det blir mindre inflammatoriskt för kroppen. 🙂

  20. avatar

    Ketogen kosten verkar ju verkligen himla bra för kroppen alltså! 😀 Så spännande att läsa om det hos dig då man inte hört det förut!

  21. avatar

    Förstår att det är svårt att skriva och rekommendera något som man själv inte tror på, blir liksom som att man ska lura sig själv😅

  22. avatar

    Jag förstår hur du känner! Om man verkligen tror på någonting, så som du tror på ketogen kost, är det ju givetvis svårt att kunna stå för och rekommendera någonting annat. Som du säger är det där nog väldigt individuellt. Med tanke på hur otroligt olika vi alla är känns det självklart att all typ av kosthållning fungerar olika på oss alla.

  23. avatar

    Vilka spännande fall som ni har fått och skriva om. Jag tycker också att livsmedelsverket rekommenderar lite knasig ibland. Hoppas att det går bra med dina mat test 🙂

  24. avatar

    va försiktig när du sticker dig så du inte blir öm bara =)

  25. avatar

    Väldigt intressant allt det här & om du börjar äta vanlig mat igen så ser jag fram emot att läsa om dina resultat med blodsockret och om allr annat kring det 🙂

  26. avatar

    Inte lätt alla gånger men om man inte tror stenhårt på något är det supersvårt att rekommendera någonting, det kan ju skina igenom och inte verka trovärdigt. Men om du jobbar med detta, kan du inte nämna både ock då? Jag menar, att livsmedelsverket rekommenderar en viss kost men att du nämner att det finns så många andra olika kostrekommendationer. Jag tänker att det är individuellt och alla kan ju inte direkt passa under livsmedelsverkets rekommendationer?

    1. avatar
      säger:

      Tack för tipset! 🙂

  27. avatar

    Förstår att det blir en konflikt där! Jag tycker livsmedelsverket låter vettigt, eller ja, vettigare än förut i alla fall. Det går väl åt rätt håll 😛 Tycker dock att Sverige verkar ligga lite efter där med kost, exempelvis Harvard snackar ju om antiinflammatorisk kost så lite svårt att se det som grundlöst påhitt liksom. Men det är väl så, man måste väl i vården hålla sig till det som satts upp som "norm" i Sverige..

Kommentera

%d bloggare gillar detta: