Pilates

Tre pilatesrelaterade frågor

Jag har fått lite frågor om pilates så tänkte svara på de frågorna nu. 🙂
– Pilates vid överrörlighet
Melissa frågade mig för ett tag sedan om jag hade några tips kring överrörlighet. Efter lite funderande så har jag det såklart. För dig som inte vet så innebär överrörlighet att lederna lätt hamnar i ytterlägen där man normalt inte hamnar när man har vanlig rörlighet i lederna. Det vanligaste är att man är överrörlig i knän, att de översträcks (jag gör det gärna i benpress om jag inte tänker mig för) eller att armbågarna är överrörliga. Generellt är det inte farligt att vara överrörlig men om man har smärta på grund av sin överrörlighet är det dags att göra något åt det. Helst innan man får problem av det. Om man sitter mycket så ökar det också risken att få problem med sin överrörlighet då musklerna blir svagare.
Just själva överrörligheten kan man inte göra så mycket åt men däremot ska man stärka upp musklerna kring leden som är överrörlig för att öka stabiliteten kring leden. 
Det som är viktigt för en person med överrörlighet är att ha en stark muskelkorsett och träna upp sin medvetenhet kring var man har sin kropp så man inte hamnar i ytterlägena. Här hjälper inte traditionell styrketräning utan man vill stärka den djupa muskulaturen. (Precis det jag skrev om HÄR)
Det är här pilates kommer in. Finns det något bättre sätt för att stärka den djupa muskulaturen, kroppsmedvetenheten och hållningen? Nej det gör det inte. I min kategori pilatesklasser finns bra program att börja med. Likaså på min kanal på youtube. HÄR (<<LÄNK)
Det här är jag i början av min pilateskarriär 2015. Stela baksida lår och en rygg som inte är särskilt mjuk.
Samma övning idag! Det är lite skillnad. Här hade jag dessutom inte värmt upp. 🙂
Måste jag vara vig för att träna pilates?
Nej det måste du inte. 

Det är många som vill träna pilates men vågar inte för att de tror att man måste vara väldigt vig. Jag kan lugna dig med att säga att det behöver du inte vara. En av pilates stora fördelar är att det ökar just rörligheten. En annan bra grej med pilates är att pilates är progressivt uppbyggd (inte om ni kollar videos på youtube, där är det alltid slutfasen) vilket innebär att man hela tiden bygger upp övningarna så att man tränar på sin nivå och efter vad sin kropp klarar av. Att göra en övning tekniskt korrekt på ett lägre steg ger mer än att göra en övnings slutfas okontrollerat.
Rollup 16 april 2015
När jag började träna pilates var jag väldigt stel. Jag är fortfarande stel men inte alls lika mycket som när jag började. Ni ska få se bilder som illustrerar min resa. Bilden ovan är från den 16 april 2015 Här hade jag precis börjat igen efter några års uppehåll. Övningen som visas är rollup.
På snart fyra år har det hänt en hel del. Våga prova.
Idag ser samma övning ut såhär.
Ett tips på vägen: kolla att gymmet ni tänker träna pilates på verkligen har utbildade pilatesinstruktörer. En outbildad instruktör vet inte hur hon ska jobba med pilatesprinciperna på bästa sätt, vet inte hur hon ska korrigera för att deltagarna ska få ut mesta möjliga av träningen och framför allt så kan hon inte anpassa träningen så det passar alla. Men allra mest vill jag ju såklart att du tränar med mig. 🙂
– Pilates vid fibromyalgi
Sandra undrar om pilates kan hjälpa henne vad gäller hennes smärta som hon får av sin fibromyalgi. Och svaret är ja. Pilates är en fantastisk träningsform som satsar på styrka, rörlighet och flexibilitet och passar perfekt just för dig som har fibromyalgi då träningsformen bygger upp musklerna i kroppen utan att verka uttröttande som andra träningsformer lätt kan vara. Pilates lär dig att använda muskler i kroppen utan att översträcka lederna. En viktig sak att tänka på är att satsa på kvalitet i övningarna och göra ett lågt antal repetitioner. Det är också viktigt att träna med en utbildad pilatesinstruktör för att ha koll på att man jobbar rätt.
 
 

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Tre pilatesrelaterade frågor

  1. Tack för att du svarade på min fråga. Jag ser verkligen en skillnad från när du började och nu, som du säger man behöver inte vara vig. Ser ut som pilates är bra för att inte få för stel kropp 🙂

  2. Vad kul att få se skillnaderna mellan bilderna! Spännande hur det kan användas vid fibromyalgi vilket min mamma har. Kanske borde försöka mig på det tillsammans med henne.

  3. Så grym du är som verkligen tar dig tiden att svara på frågorna du får såhär utförligt. Jätteintressant läsning. Jag kanske till och med vågar mig på att prova snart ☺️

  4. Så grym du är som verkligen tar dig tiden att svara på frågorna du får såhär utförligt. Jätteintressant läsning. Jag kanske till och med vågar mig på att prova snart ☺️

  5. Gud vad kul att du delar med dig. Wow vad långt du ändå har kommit med din utveckling. Så kul att de att man inte behöver vara vig för det

  6. Så bra fakta om Pilates. Kanske något jag ska pröva då jag är öm i kroppen pga av min fibro. Läste att de kan hjälpa 😍 jäkla vilken skillnad på dig i vigheten på bilderna 💜

Lämna ett svar