MCT-olja är en bra källa till energi och något jag börjat med idag. Den innehåller 14 gram fett per 1 msk olja. Då det kan vara jobbigt för magen med så mycket fett innan man är van ska man börja försiktigt. MSM och magnesium har jag ätit ett tag och är ett dagligt måste för mig.
Idag är det tre veckor sedan jag körde igång min ketoresa. För dig som undrar vad keto innebär så är att man tar bort alla kolhydrater förutom det som finns i ovanjordsgrönsaker. Den primära energikällan är fett och i varje måltid ska man äta dubbelt så mycket fett som protein. Meningen med den här kosthållningen är att få ner blodsockernivån och att blodsockret ska ligga mer stabilt utan de där snabba höjningarna och sänkningarna som man kan känna av om man äter snabba kolhydrater. Kroppen ska bränna fett istället och på det sättet bli uthålligare.
Keto innebär att man tar bort alla:
– processade livsmedel (bacon kan vara okej ibland om man läser innehållsförteckningen och ser att den inte innehåller socker)
– bröd, pasta, ris men också fröer som qiunoa, bulgur och så vidare
– rotfrukter
– frukt (avokado är tillåtet)
– mejerier
– godis
Så vad man får man äta då?
– kött av alla de slag
– ägg
– fisk
– kyckling
– avokado
– alla kålsorter
– broccoli
– spenat
– äkta smör
– bra oljor som olivolja, avokadoolja, kokosolja
Då kan man ju fundera över varför någon väljer att äta så här extremt. Jag gör det för att se om jag kan hitta ett sätt att äta på som jag inte får ont i magen av. Men det finns mycket forskning och lchf (keto är en extrem variant av lchf) är godkänd av socialstyrelsen vid kostbehandling av diabetes. Ketogen kost är sedan 1920-talet en behandlingsform för epilepsi. Det är superintressant att läsa om och jag har nördat ner mig totalt.
När kroppen är strikt ketoadapterad (som det kallas för när kroppen endast använder fett som energi) så känner man inte hunger, man får mer energi och kroppen använder lagrat fett som energi istället vilket gör att man blir uthålligare. Alla dessa fördelar vill jag uppnå! För att nå dit ska varje måltid innehålla dubbelt så mycket fett som protein och ett minimum av kolhydrater.
När man börjar en ketogen kost så kan man räkna med att må dåligt när kroppens reserver av kolhydrater är slut. Man känner sig nästan sjuk men det är inte farligt utan det är bara kroppens sätt att ställa om sig.
Hur det gått för mig kommer i nästa inlägg under dagen. Önskar dig en riktigt bra dag, jag ska jobba ända till ikväll så jag vet vad jag gör. 🙂
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Känner du något resultat ? Jag menar känner du om du har gått ner ?

 2. avatar
  säger:

  Tycker det är intressant att få veta mer om detta faktiskt eftersom jag inte kan någonting om detta. Vad roligt att det kommer upp ett till inlägget om detta 🙂

  1. avatar
   säger:

   Jag kommer skriva mer allt eftersom. 🙂

 3. avatar

  så kul att du skriver ner lite om mat och så tycker du har en fantastisk blogg 🙂

  1. avatar
   säger:

   Men tack snälla! Vad glad jag blev! 🙂

 4. avatar

  Härligt att du har hittat ett sätt att äta på som du tror fungerar för dig 🙂

 5. avatar

  Hade ingen aning om detta men jätte bra förklaring 🙂 💕

 6. avatar

  Vilka bra tips med oljor som man kan ta. Det är så spännande att läsa om keto, jag hoppad att det hjälper dig så du inte får ont i magen längre

 7. avatar

  Intressant att läsa. Jag visste inte vad detta var, hade aldrig hört talas om det. Man ska göra det som känns bra för en själv och det är ju så individuellt vad ens kropp mår bra av. 🙂

 8. avatar

  Hoppas att du hittat ditt sätt att inte få ont i magen på nu! Det var massor med mat på den listan så jag hade inte klarat det! Kämpa ❤️

 9. avatar

  Heja dig, och tror du kommer lyckas med att komma dit du vill med detta! 😀

 10. avatar

  Spännande att läsa, jag åt LCHF för några år sedan och minns den där resan. Antar att det är lite lika, föll dock tillbaka från det där sen.

 11. avatar

  Keto har jag aldrig hört talas om tidigare! Hoppas att det funkar bra för dig, ska bli kul att läsa hur det har gått för dig 😊

 12. avatar
  säger:

  Var du gått ner nånting dom här 3 veckorna? Måste vara svårt att komma åå maträtter:)

 13. avatar

  Jag undrade länge över vad keto kost var men efter att du förklarade det så vet jag att det är ju så jag själv åt under många års tid, hade bara inte namnet haha! Det funkade bra för mig, men det är som sagt en balansgång att hitta hur och vad som funkar för en själv.

 14. avatar

  Aldrig hört om tidigare. Skönt om man hittar något som funkar för en 🙂

 15. avatar

  Jag älskar Keto-ätandet. Det jag hatar med det är andedräkten. Har du tips om det eller du drabbas inte?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: