Godmorgon måndag! Hade den här dagen varit som vi tänkt oss där i början på året så hade vi varit på väg till Legoland. Men på grund av corona är den resan uppskjuten. Kanske att vi kan åka i höst eller nästa år. Vi får se hur det blir med den saken. Istället ska jag sitta med näsan i skolböckerna. Imorgon är det dags för närträff igen fast digitalt och då ska alla göra en muntlig presentation. Mitt tema är tarmbakteriernas betydelse för hälsa. Jag fick frågan vad jag ska presentera och tänkte berätta lite om mitt arbete. Det kommer bli lite biologi men jag hoppas att du vill läsa ändå. 
I det här försöket som jag tänkte presentera ska de undersöka om man kan symtomlindra tvångsmässighet och impulsivitet med att ändra microbiotan (tarmbakterierna) i tarmen. I olika studier har man sett att hur tarmbakterierna mår påverkar väldigt mycket hur resten av kroppen mår. I djurstudier med möss har man även sett att om man slår ut bakteriefloran och sedan tillför bakterier från möss med andra egenskaper så kan man förändra mössens beteende. Till exempel rädda möss blir orädda möss och de orädda mössen blir ängsligare när bakteriefloran byts ut. Det är även så att 95% av allt serotonin, dopamin och noradrenalin produceras av microbiotan. Vagusnerven är den största länken mellan hjärnan och magen. Nervens trådar sträcker sig in i tarmväggen där de nås av molekyler från microbiotan (serotonin, dopamin, GABA, glutamat med mera) Dessa färdas sedan genom vagusnerven och påverkar hjärnan. Det finns även en indirekt kommunikation som sker genom avfallsprodukterna från microbiotan.
Något annat spännande är att flera studier visat att olika näringskombos har effekt på kognitiv funktion och beteende, tex antioxidanter, omega 3, polyfenoler, kalium, kalcium, zink, fiber och/eller vitaminer (A, B2, C,D eller E).
Det har presenterats en hypotes om att en obalans i microbiotan har en negativ effekt på hjärnans utveckling, beteende och kognition. Man har frekvent sätt förändringar i tarmmicrobiotan hos personer med ASD. I en pilotstudie har de sett i två grupper, en kontrollgrupp och en med ADHD så skiljer sig microbiotan åt. Man har också sett ett samband mellan en krånglig mage och vissa psykiska/neurodegenerativa sjukdomar. Problemet är att man än så länge inte sett exakt hur sambandet ser ut än. Just det, 80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen, också en detalj som är väl värd att lägga på minnet.
Så! Det var min presentation i väldigt korta drag. Hoppas att jag inte tråkade ut dig alldeles. 😜Nu ska jag sätta mig och läsa. Eller först fixa frukost till Ida som kom upp precis.
PS: Alla påståenden i texten finns det källor på. DS
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Intressant ämne! Tarmflora har jag väldigt lite koll på.

 2. avatar

  Tycker detta är intressant. För visst hänger allt ihop. Är själv en person som vill förstå VARFÖR vi blir sjuka och börja jobba där, inte bara lindra själva symptomet.

 3. avatar

  Tråkigt med inställda planer men hoppas det går att genomföra framöver istället. Lycka till med presentationen.
  Ärligt, jag har alltid tyckt att biologi är fruktansvärt tråkigt men just detta tycker jag var lite intressant, att se samband och liknande.

 4. avatar

  tarmbakterierna låt inte så jätte roligt. Men ja de är jo ett måste så länge dom är goda.
  Vad roligt att tösen härmar dig 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: