30 mars 2023

Njupeskärsleden

Ett av våra mål med resan till Dalarna var att återigen besöka Fulufjällets nationalpark och Njupeskär. Det är Sveriges högsta vattenfall väl värt ett besök. Vid ledens startpunkt finns en stor parkering, liten restaurang och ett naturrum med information kring vilka olika leder det finns.
Vill man gå över vattenfallet så är det jaktfalksleden på 5,5 kilometer men den rekommenderas inte för barnen då det uppe på berget är svårframkomligt med stenar och även väldigt brant.
Njupeskärsleden är 3,9 kilometer och är majoriteten av sträckan lättframkomlig. Den sista biten går dock brant uppför, det är stenar och rötter. Minns att vi förra gången vi var här hade med oss barnvagn. Rickard och hans bror som bodde i Idre då bar barnvagnen och då gick det ju bra. Så med lite vilja är den barnvagnsvänlig, dock inte rullstol.

 
 

Man får gå nerför en brant trappa sista biten.
Njupeskär ligger i en kanjon, så det är massiva bergsväggar på sidorna. Man bör vara medveten om att det är rasrisk, stora stenar ligger på sidorna om forsen.
Rekommendationen är att inte gå upp på bergsväggarna på grund av rasrisken. Det brydde sig inte folk om. Det var till och med en familj som hade klättrat upp och satt och fikade bland stenarna.
Trots det så ville jag själv gå så nära som möjligt. Det är halkigt och inget stabilt underlag direkt så det gäller att hålla tungan rätt i mun.
Suddig Hanna med vattendroppar överrallt….
Man kan välja att gå samma väg tillbaka men vi följde hela leden runt. Man får gå förbi gammeltallar, över myr och lummig skog. 
Man ser även städjan och nipfjället från vägen. Nipfjället döljs lite bakom tallarna men städjans karakteristiska topp ser man tydligare.
Här kan man ta sig en slurk från fjällvattnet. Man kan dricka vattnet på fjällen så länge det inte är stillastående vatten.

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Njupeskärsleden

  1. Vad härligt det ser ut att vara. Jag själv har aldrig varit vid ett vattenfall men blir så sugen då jag ser och läser om detta. Jag själv skulle inte vela gå över vattenfallet då jag är höjdrädd. Har släkt i Dalarna och kanske ska åka dit om jag åker till Darlarna.

  2. Wow – tack för tipset – ska absolut besöka den platsen nästa gång vi är i dalarna. ett Landskap som jag älskar att besöka. Så fina bilder du tagit.
    Lite tråkigt att människor inte kan följa rekomendationer ens när det gäller sådana här saker.

  3. Åh jag blir så himla sugen på att resa dit igen, minns att det var så vackert och så ser jag dina bilder. Har en vän som bor i Särna och har en vän därifrån led. En tjej från gymnasiet bodde i Idre aå har ändå lite "känsla" för stället. Är Rickard från Idre? Tänker på det du skriver med att han bror och han bodde zär?

  4. Vilken fin natur. Det måste ha varit en upplevelse att få vara där och se den fina Svenska naturen. Detta ställe är ett ställe som jag skulle vilja åka till. Tack för tipset.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: