Var är samhället på väg egenligen?
Egentligen var jag glad idag. Men så läste jag dagens tidning och en debattartikel skriven av vänsterpartiet. Den handlade i korthet om sjukvården och den personalflykt som sker och arbetsvillkor för personal inom vården. På vår IVA fattas det många specialistsjuksköterskor.
Iallafall, det jag blev mest upprörd över är att de styrande i vår region vill att vården ska fortsätta spara pengar när den akuta fasen är över. Men hur ska det gå till! All vård som har fått anstå under pandemin ska ju på något vis tas ikapp sen och hur ska de lyckas med det om det ska sparas mer pengar. Och till vad ska det pengarna sparas? Högre och fetare löner till de som bestämmer? Om det fortsätter på det här viset kommer det snart inte finnas vårdpersonal. Alla vill ha rimliga arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö där man känner att man räcker till.
Vart ska alla pengar gå? Till att bygga ett ännu maffigare universitetssjukhus? Det är väl en fin tanke att man vill bygga ut sjukhuset men om det inte finns någon personal till att bemanna avdelningarna. Till vilken nytta är det då?
Människor kommer dö i väntan på sina diagnoser och det är sorgligt att tänka på. Vad gäller tex cancer är det tiden som är det viktiga. Att inte komma in för sent. Hur ska det kunna undvikas om det inte finns personer som kan ta om patienten som kommer.
Vad är det för samhälle som vi håller på och skapar? Ett samhälle där empati och medmänsklighet försvinner mer och mer. Ett samhälle där ”money talks”. Mer till den som redan har allt och mindre till den som verkligen behöver. Det är inget som jag vill vara en del av!
Nej, gör om och gör rätt!
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  jag håller fullständigt med i detta. vården behöver ju oxå trygghet efter pandemin så det knte dkapas stress o allt mer vårdpersonal avslutar sitt arbete. så ska det inte vara. alla ska ha rätt till senester. ha en trygg arbets miljlö. .

 2. avatar
  säger:

  Kan bara hålla med dig. Jag blir galen på det där sparandet, eller kanske ska jag säga slösandet som det faktiskt är. Nu känner inte jag till just sjukhusvården på det sättet, men inom kommunen. Vi har sk "önskescheman" eller "hälsoscheman" som kommunal förespråkar. Vi gör om våra scheman var 6e vecka. Vi får bokbar tid vilket innebär att vi ibland sitter av tiden mer eller mindre samtidigt som dom jagar oss på kvartar. Vad kostar inte det???? Gör våra jobb eftertraktade, dvs att inte "vem som helst" kan få börja jobba, bra arbetsvillkor och möjlighet att få göra vårt jobb, det vi är duktiga på. Du märker att jag triggas lite av detta 🙂 🙂

 3. avatar

  Håller helt med dig. Det enda politikerna verkar vilja göra är att spara pengar. Vården borde få kosta vad den kostar då den kan vara skillnad mellan liv och död. Speciellt för cancer patienter som du skriver. Det kanske skulle behövas att politiker får gå bredvid en sköterska på IVA så får dom se vilket hästjobb de gör.

 4. avatar

  I 08a land har ju Svenonius (M) och resten av högern gett sig själva feta löner, byggt skrytbygge och samtidigt sagt upp folk. Fy bubblan! jag mår illa bara jag ser människan.

 5. avatar

  Ja, det kan ju fråga sig hur dem som bestämmer tänker. Varför bygga större när det inte finns tillräckligt med personal?! 🤔 Det kommer ta tid att bygga upp vården efter Covid!

 6. avatar

  Ja det är minst sagt upprörande att det ständigt ska sparas inom vården. Den var ju inte tillräckligt bemannad före pandemin heller, och antalet platser som fanns/finns på IVA är egentligen löjeväckande få sett till hur många människor det finns i landet. Det tas för givet att människor som jobbar inom vården ska jobba halvt ihjäl sig, och det verkar inte ens finnas en ambition att svårt sjuka människor i t ex cancer ska få vård i tid. Det går utför med detta land på många sätt.

 7. avatar

  Är inte så insatt va som sägs o så där men jag är rädd att man blir sjuk & så blir det kaos för att viruset härjar plus att jag är rädd för människor som tror att detta aldrig kommer gå över, trots vaccin som tas.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: