Det pratas hela tiden om att det bara är ovaccinerade på sjukhus och ovaccinerade får just nu skulden för hela smittspridningen. Men ingen pratar om hur många som faktiskt inte är sjuka. Hur många människor som inte får värre symtom än snuva. Hur många av äldre människor och människor i riskgrupper som faktiskt inte dör av covid. Det fokuseras bara på ytterligheterna i medier. Ytterligheter som skrämmer upp människor och som gör så människor vänder sig emot varandra. Är det verkligen så vi vill ha det? Jag har skrivit om det här förut och jag kommer fortsätta göra det. Det gör faktiskt ont i mig när jag ser hur medkänsla, empati och solidaritet bara försvinner. Det är en sak som jag verkligen inte förstår. Om nu vaccinet funkar så behöver man inte vara rädd för den som inte är vaccinerad. När ska pendeln svänga? Det här skammandet av den som inte vill vaccinera sig måste få ett slut någon gång. Det är ingen som skammar en rökare som får lungcancer och jag kan ärligt talat inte se skillnaden. Jag menar såklart inte att det är okej att skamma en rökare heller. Jag hoppas att du förstår min poäng. Alla som behöver vård på grund av olika livsval man gör belastar vården, oavsett om det är skador på grund av olyckor,  livsstilsrelaterade sjukdomar eller vad det nu månne vara. Förstår verkligen inte resonemanget. 

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Fast enligt vårdpersonal är ju vården överbelastad pga covid. Och det du skriver om att man ska lyfta alla som inte blir svårt sjuka.varför då? Som en motiv för att kunna leva som vanligr( och sprida smitta). Och vaccinationerna funkar ju inte. Dubbelvaccinerade blir sjuka i covid. Vissa till och med ordentligt. Läste om en elitfotbollsspelare senast igår.

  1. avatar

   Vården var överbelastad långt innan corona. Pandemin synliggjorde det hela. På det sjukhus jag jobbar är det inte covidpatienter som fyller sängarna utan andra sjukdomar. Att lyfta de som inte blir allvarligt sjuka menar jag mer för att minska på rädslan i samhället som jag inte tycker är proportionerlig i förhållande till risken.

 2. avatar

  Ditt resonemang är så otroligt märkligt. Fokusera på ytterligheterna? Ehhh okej, att Sveriges och hela världens intensivvård och även övrig vård är sjukt överbelastad på grund av svårt sjuka covidpatient är en ytterlighet då alltså? Majoriteten blir inte svårt sjuka men alldeles för många blir det och i stort sett alla dessa är inte dubbelvaccinerade. Att säga att man istället ska fokusera på de som inte blir så sjuka är ju ungefär som att säga att man inte ska belysa problemet med kvinnomisshandel, vårldtäkter, pedofili mm efter de allra flesta kvinnor och barn inte blir misshandlade, våldtagna eller utsatta för övergrepp
  Och Ing-Marie, din nyopererade patient som var positiv för covid- var hen svårt sjuk i sin covid? Genombrottsinfektioner förekommer ju hos dubbelvaccinerade,
  Något annat vore konstigt men frågan är ju huruvida man blir svårt sjuk i covid eller inte

  1. avatar

   Jag skrev det för ett tag sedan att IVA går på knäna är inget nytt nu under pandemin. Det är i första hand ett resultat av dåliga politiska beslut under lång tid. Jag vet inte var du får det ifrån att vården är överbelastad av covidpatienter. I region östergötland är det inte så iallafall och tittar man rent statistiskt och hur smittspridningen ser ut så har vi väsentligt mycket färre patienter nu jämfört med när toppen var förra året.
   Du har missförstått mig helt. Jag menar att media fokuserar på ytterligheter vilket skrämmer upp människor mer än vad det hjälper. Inte att vården inte ska fokusera på de svårast sjuka. Jag är inte dum!
   Att dra in dessa grova brott blir ju bara konstigt.

 3. avatar

  Artikeln du har med inlägget verkar ju handla om att ovaccinerad vårdpersonal sprider smitta så Jennys kommentar är väl högst relevant för ditt inlägg kan jag tycka….
  Spelar väl absolut ingen roll att majoriteten inte blir svårt sjuka när det ändå finns en betydande andel som faktiskt blir det och behöver intensivvård

  1. avatar

   Och mitt inlägg handlar om skammandet av den som inte vill vaccinera sig. Därav att jag att hennes kommentar är mindre relevant.

 4. avatar

  Hos oss är 100% (!!!) fullvaxade så det är något som inte stämmer. I dag hade jag även en nyopererad pat som var dubbelsprutad, inte hade några symtom men hade positivt covidtest. (!!!!)

 5. avatar

  Hos oss är 100% (!!!) fullvaxade så det är något som inte stämmer. I dag hade jag även en nyopererad pat som var dubbelsprutad, inte hade några symtom men hade positivt covidtest. (!!!!)

 6. avatar

  8 av 10 som ligger på IVA p g a Covid-19 är ovaccinerade enligt svenska intensivvårdsregistret. Majoriteten av resterandehar bara hunnit får en dos alternativt är gravt immunsupprimerade. För
  Någon dag sedan gjorde statens medicin-etiska råd ett uttalade angående vårdpersonal som väljer att inte vaccinera sig. Mycket bra uttalande som går att läsa här: https://smer.se/2021/09/07/uttalande-om-vaccination-mot-covid-19-av-vard-och-omsorgspersonal/
  På SMER’s ord väger tungt. Tror många arbetsgivare inom vården kommer reflektera mycket över dem och förhoppningsvis diskutera och verkställa omplacering av ovaccinerad personal i betydligt större utsträckning

  1. avatar

   Nu skrev inte jag specifikt om vårdpersonal utan jag syftade till den allmänna jargongen om vaccinerade/ovaccinerade. Oavsett vilken yrkesgrupp man har. Förstår inte riktigt syftet med din kommentar då den inte på något sätt är relevant för det jag skrev i mitt inlägg.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: