Så här när hösten nalkas blir jag alltid lite smådeppad och känner ett sting av saknad. Det blir mörkt igen och sommaren försvann i ett nafs. Jag tror att det är mörkret som gör det och sen att det är långt kvar till nästa sommar. I förhållande till hur länge det är mörkt blir sommaren extra kort tycker jag.  Att ljus och mörker påverkar oss är ett faktum. En del blir låga när ljuset kommer och andra när det blir mörkt. Vad kan man göra åt den här känslan av nedstämdhet?
 • Fysisk aktivitet som tex promenader, träning, pilates.
 • Gå ut i naturen. Plocka svamp, bär eller bara sätt dig på något rogivande ställe och bara vara här och nu.
 • Ta dig tiden att skriva ner det som är positivt. I ekorrhjulet är det lätt att glömma bort det positiva och fokusera mer på det negativa.
 • Begränsa skärmtid, särskilt på kvällen när kroppen vill varva ner inför nattsömnen.
 • Ät mer frukt och grönt.
 • Sluta rök! Det finns en studie som visar att de som slutade röka hade efter ett halvår mindre ångest och depressioner. Stressen hade också minskat.
 • Sök upp ljuset. Ta vara på den tid det faktiskt är ljust genom att ta en promenad då. Tex en lunchpromenad. Även om det inte är soligt just den dagen så gör dagssljuset skillnad.
 • Planera in roliga saker.
Ibland behöver man dock söka hjälp. Vilka tecken ska man vara observant på?
 • Om du inte kommer ur deppen och den påverkar din livskvalitet.
 • Om inget är roligt längre och allt bara känns blaha.
avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 kommentarer

 1. avatar

  Ja, så många omkring mig påverkas av höstmörkret! SAD används inte så ofta i Sverige, men många är onekligen mer ”sad” än ”happy”. Själv njuter jag av hösten, men måste verkligen se till att sova ordentligt och äta D-vitamin. Hoppas att du hittar energi och lust denna höst!

 2. avatar

  Bra tips!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: