31 mars 2023

Medias ansvar

Häromdagen så skrev jag om Alexander Pärloros podd Framgångspodden och avsnittet där han intervjuar Katarina Gospic om pandemihanteringen. Ett mycket klokt avsnitt som inte väljer sida på något sätt utan för en bra diskussion. Att sända ett sådant avsnitt är som gjort för debatt. Eller snarare bristen på debatt. Flera artiklar har istället försökt att smutskasta både Pärleros och Gospic. Avsnittet sändes två dagar efter att Pärloros skrivit på avtal med Acast som nu drar öronen åt sig. Stefan Lundell pratar då om detta i Breakits podd.
“Det här riskerar att drabba både Acast och Pärleros kommersiellt. Han kommer säkert få fler lyssnare men annonsörerna drar säkert öronen åt sig. Det är risk för annonsflykt”, säger Stefan Lundell i podden.”  Det har redan hänt. Acast drar tillbaka sin reklam för Framgångspodden. Hur tänker man då?
Jag tänker att en bra podd med ett bra innehåll ”säljer sig själv” och då menar jag på ett bra sätt. Om man i sin podd diskuterar viktiga ämnen så kommer ordet sprida sig. Win-win för båda parter. Att på det här sättet dra öronen åt sig är inte till sponsorernas fördel. Tvärtom! Ingen kommer stötta ett samhälle där alla inte får höras.
Jag snubblade över en så bra kommentar på Breakits sida på Facebook som sammanfattar det jag själv skrivit om ett bra tag.

”Polariseringen som håller på att ske i samhället är betydligt farligare än själva viruset. Det är skrämmande att det är så få medier som tar upp det. Kan de inte se hur stor separation som håller på att ske mellan människor, eller jo klart de gör men de eldar på det för det ligger i deras intresse.
Medmänniskor kallas för antivaxxare som ett skällsord, att de ska tvångsvaccvineras & att de inte ska ha rätt till vård. Saker som står i grundlagen. Ska folk som röker, missbrukar eller har dåliga matvanor heller inte få vård då?
Trodde inte vi levde i ett samhälle som detta, men media kniper tyst om allt som är negativt om vaccinet. När det började bli biverkningar med svininfluensan så skrevs det om det och vaccinet stoppades. Nu har vi betydligt fler biverkningar och ingenting i mainstream media, vart i media är rösterna från dem med biverkningar?
När sedan någon podcast eller grävande journalist har modet att ta upp det som mainstream media inte vågar så motarbetas de. Jag hyllar Pärleros för modet att ta upp detta.”
Mina följdfrågor blir:
Varför tar inte media sitt ansvar?
Varför har media slutat att granska makten? Media springer politikernas ärenden istället för att ifrågasätta. Hur kan det ha blivit så? Är människor så rädda för att förlora sitt jobb att de bara vågar skriva om ett perspektiv. Det kan jag inte förstå, journalister har som jobb att granska. När ändrades det till att istället springa politikernas ärenden och istället smutskasta de som har modet att visa på annat perspektiv. Att man inte får yttra sig är farligt för demokrati och yttrandefriheten.
Varför får man inte diskutera samhällsfenomen utan att bli stämplad som än det ena, än det andra?
Det finns många röster som reagerar men de som verkligen kan göra skillnad springer istället maktens ärenden. Det är en farlig utveckling!

Hannas krypin

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

Visa alla inlägg av Hannas krypin →

0 tankar på “Medias ansvar

  1. Jag är både förundrad och förfärad av det som har skett hittills och det som håller på att ske. Har kollegor som helt har gått från sina etiska koder som vårdpersonal och det skrämmer mig! Vet inte ens hur jag ska ta upp det utan att riskera bli helt utfryst…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: