
Jag läste ett inlägg hos Det goda samhället om åsiktskorridoren. Det här är ett område som jag tycker att är väldigt intressant att fundera över. Tyvärr är det ju så att åsiktskorridoren är otroligt snäv och vågar man vara öppen finns risken att man blir utfryst.
Innan pandemin var jag lyckligt ovetandes om hur snävt det kan bli. Sedan dess har jag funderat över vad som är mina tankar och vad som är tankar komna från påverkan utifrån. Jag har också funderat på vad som är acceptabelt utifrån samhällets fokus här och nu. Får man exempelvis vara neutral vad gäller Trump? Eller måste man hata honom? Är det okej att tycka annorlunda? Eller att faktiskt vara helt neutral och inte tycka något alls. Får man ha uppfattningen att Europa krigshetsar och lägger sig i för mycket? Eller det faktum att Sveriges 200-åriga neutralitet nu är över?
Hur som helst så är det otroligt tryggt att följa normen och inte sticka ut. Man behöver inte bekymra sig över att bli hårt ansatt. Man kan vara i sin trygga bubbla och behöver aldrig oroa sig. Vad kommer det skapa för samhälle i längden där folk ”jamsar med” och inte vågar stå upp för sig själv eller andra. Personligen tycker jag att det är en både farlig och dålig väg att gå och kommer på sikt urholka vår yttrandefrihet. Dagens ungdomar, kommer det bli trygga vuxna som står upp för det som är rätt? Som vågar fatta andra beslut än det som narrativet förespråkar?
Vilket bra inlägg. Jag håller med dig om att det kan vara farligt när folk inte vågar säga vad de egentligen tycker. Då de inte vågar sticka ut hakan då de inte vill bli kritiserad och få skit för att man inte tycker som de flesta. Jag tycker du är modig då du verkligen vågar säga vad du tycker och att du vågar sticka ut hakan när du inte tycker något är rätt.
Det är lättast och bekvämast att inte säga det man tycker. Men jag är hellre den där personen som man vet var man har. Det kan bli jobbigt ibland men det är ändå värt det för då är jag sann mot mig själv.
.. och är det som jag anser vara rätt samma som min nästa anser vara rätt? Och ja, visst får man vara neutral eller helt stänga ut allt ibland! Tror faktiskt att man måste för ens egen hälsas skull. 😊
Det där har jag också tänkt på. Vems ”rätta” är det som ska vara sanningen. Alla resonerar ju olika och tycker att saker och ting är mer eller mindre viktiga.
Du har helt rätt om åsiktskorridoren, man får passa sig vad man säger, åtminstone i vissa kretsar. Jag uppskattar din pragmatiska syn på tillvaron.
Demokrati och yttrandefrihet kan vi inte längre ta för givet.
Apropå demokrati, den uppstod i Grekland för drygt tvåtusen år sedan men vi skall också betänka att den gällde endast fria män, kvinnor och slavar omfattades inte. Dessutom valdes man inte utan man utsågs slumpmässigt att företräda folket ( fria män alltså).
Sen är ju vad vi tolkar som demokrati, att stoppa en papperslapp i rn låda vart fjärde år, eller är det en betydligt komplexare sak?
Vi jar en grundlagsskyddad yttrandefrihet, men passa dig nog för att använda den.
Jag vet inte om jag tycker att det är demokrati fullt ut att bara rösta vart fjärde år. Tycker nog att man egentligen borde få komma till tals vad gäller fler saker. Som tex NATO och allt militärt stöd till Ukraina.