Vad är det egentligen som gör en blogg bra?

Vad är det som gör att vissa bloggar drar till sig en massa läsare fast bloggen i sig kanske egentligen är ganska intetsägande?

Jag har skrivit tidigare om mina tankar kring vad som gör en blogg bra, hittar inte inlägget nu. Hur en del får läsare utan att egentligen behöva anstränga sig och så finns det andra som har välskrivna bloggar som får alldeles för lite uppmärksamhet. Där tycker jag portalerna gör fel som bara lyfter deras toppbloggare och inte intressanta inlägg från mindre bloggare också. Det är en anledning till att jag lämnade blogg.se. Plattformen känns plikttrogen och de som jobbar där verkar inte direkt brinna för sitt arbete att lyfta bra inlägg. Många av de bloggare som fortfarande länkas som toppbloggare bloggar inte längre på blogg.se.

Många pratar om att man ska en röd tråd och gärna nischa sin blogg. Och ja kanske det, flera av de stora bloggarna har en nisch. Till exempel Diabetesia eller Teknifik. Jag däremot gillar bloggar där man får läsa om allt möjligt. Hur kul skulle min blogg bli till exempel om jag enbart fokuserade på träning och hälsa som är en stor del av mitt liv men inte allt?

Designen är viktig! Det ska vara inbjudande, får inte vara för plottrigt och stora popupannonser förstör helhetsintrycket. Mer om det längre ner i inlägget.

Måste man ha bilder? Ja, men jag tycker det är okej att inte ha bilder i varje inlägg. Något som kan bli jobbigt som läsare är när det är x antal bilder och när jag som läsare får känslan av att inlägget aldrig tar slut. Därför gillar jag wordpress där jag istället kan göra som små gallerier. Det blir mer överskådligt tycker jag.

Måste man alltid vara seriös? Nej absolut inte. Jag gillar spex och när man bjuder på sig själv. Jag tycker också att det är okej att inte vara så perfekt hela tiden i sitt sätt att skriva. Att vissa inlägg är skrivna mer i stunden och det blir lite som det blir. För ”perfekta” inlägg gör också att jag tröttnar.

Vi måste prata om annonser. Ingen gillar stora popupannonser som de stora bloggportalerna envisas med att använda på sina bloggar. Det kostar såklart en slant att driva en stor portal. Jag tänker dock att det måste gå att göra snyggare. Stora annonser som täcker hela sidan är en stor anledning till att jag väljer bort vissa bloggar. Det spelar ingen roll för mig hur bra inlägg en bloggare bjuder på om helhetsintrycket förstörs av stora blockerande annonser.

Pyssla inte med smygreklam. Jag som läsare uppskattar inte att läsa ett inlägg där det sen framkommer i slutet att det är reklam. Det är dessutom inte lagligt. Samarbeten ska märkas ut tydligt. Underbara Clara är en förebild vad gäller att göra samarbeten som är trovärdiga och inte ”säljiga”. Det sänker dessutom förtroendet som jag har för bloggaren när det är en massa smygreklam.

För att jag ska stanna kvar behöver det vara en frekvent uppdatering, iallafall en gång om dagen. Men det beror lite på när man läser bloggar med. Om man kikar in både på morgonen och på lunchen kan det vara trevligt med ett nytt inlägg vid lunch men det är absolut inget måste, bara en bonus. Ibland har jag hamnat i bloggar som uppdaterat en gång i timmen och det är alldeles för mycket. Då missar jag som läsare en hel del av inläggen. Ibland kan jag strunta i att uppdatera på några timmar för att jag vill att det senaste inlägget ska få synas. Här på wordpress kan jag använda funktionen med att fästa inlägg och då kan jag uppdatera som vanligt men låta extra viktiga inlägg ligga överst. D

Vad tycker du gör en blogg bra?

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

26 kommentarer

 1. […] En bra blogg? […]

 2. avatar
  säger:

  Ja det är många funderingar kring vad som är och gör en blogg till en bra blogg. Tycker att det är trist att stora bloggar på portaler är de som promenad, lyfts fram osv oftast menar ändå bra erfarenheter själv av min portal som t.o.m. valt att lyfta min förhållande vis lilla blogg bland andra stora som tex lojsan som varit på samma och lagt mig som toppbloggate på familjekategorin. Men fler borde lyfta mindre det håller jag absolut med om.

  1. avatar

   Kul att din blogg får vara med bland toppbloggarna. Det är ju det som jag tycker är så tråkigt att när bloggar lyfts så är det alltid de som redan har massor med läsare.

 3. […] fick en fråga på mitt inlägg ”en bra blogg” om jag vill göra betalda samarbeten. Spontant känner jag att det skulle vara roligt att kunna […]

 4. avatar
  Astrid säger:

  Hej Hanna!
  Jag jobbar på en marknadsföringsbyrå och undrar om du är intresserad av att skriva betalda samarbeten på din blogg? Skicka gärna ett mail till mig om du vill veta mer 🙂

  1. avatar

   Jag måste fundera på den saken.

 5. avatar
  säger:

  Tack för bra & intressant inlägg! Jag håller med att det är tråkigt att portalerna alltid väljer ut större bloggare & väldigt liknande personer/innehåll. Finns ju många välskrivna bra mindre bloggar som förtjänar mycket mer uppmärksamhet 😊 Annonser är jobbigt! Ogillar att det poppar upp på bloggen som det gör även när man har premium på Nouw som jag har. Känns som jag alltid velar fram & tillbaka mellan WordPress och Nouw. Att uppdatera behöver jag bli bättre på men känner press på bra inlägg 😅

  1. avatar

   Nouw är nog den sämsta portalen just vad gäller popupannoser. Blir galen på att jag inte bara kan få komma direkt till inlägget. Shoppar heller aldrig något som det görs reklam om. Det blir liksom bara för mycket.

 6. avatar

  Jag håller med dig på allt. Jag kan dessutom känna att en blogg med bara bilder är det tråkigaste som finns. Alltså när bilderna tar över innehållet. Varför inte bara använda Instagram om man ändå vill visa foton? Blogg för mig är det skrivna ordet i fokus.

  1. avatar

   Nej det ska vara både och om man vill ha många bilder.

 7. avatar

  roligt att läsa vad du tycker! jag gillar blandat, jag gillar bilder, men inte för mycket men vill nästan ha fokus på bilderna, är inte så mycket för mycket text

  1. avatar

   Intressant att läsa vad du tycker. Jag gillar också bilder men det får inte bli för mycket. Svårt hitta rätt balans. 🙂

 8. avatar

  För mig gör det inget om det är om bara träning. Jag gillar när jag får ta del av någons vardag och som emellanåt även bjuder på ”tråkiga” saker. Livet är ju inte bara gulligull utan mest same same när man tänker efter.
  Själv bloggar jag bara för min egen skull och skulle aldrig vilja ha reklam!
  hade känt mig instängd och ”pressad” till att få så många läsare som möjligt.

  1. avatar

   Jag har ju fortfarande kvar den där lilla idén om att få en välbesökt blogg. Så här 15 år senare borde jag gett upp den tanken, haha.

 9. avatar
  säger:

  Jag tycker om personliga bloggar helt enkelt. Det behöver inte vara glitter och glamour för min del men en blandning med lite av varje kan vara bra. Det som jag har svårt för är när bloggare frågar vad läsarna vill läsa mer om. I min värld är det så att bloggaren skriver vad som är aktuellt och angeläget och inte för att locka fler läsare. Kanske handlar det också om ambitionen med bloggen… Jag här läst några storbloggar och ärligt talat så tyckte jag inte att det var mycket att hänga i julgranen. Men visst, allt är en smaksak!

  1. avatar

   Jag har också svårt för den frågan. Man ska ju skriva om det man själv vill skriva om. Då blir det bäst och mest äkta. Läser bara en storblogg och det är House of Philia.

 10. avatar
  säger:

  Mycket bra inlägg. Jag har också funderat mycket över vad som gör att en del bloggar drar till sig läsare. Jag tycker inte många av dom skriver om mer annorlunda saker än mig. Jag skriver om min vardag och då blir det lite blandade saker, alltså inte om någon speciell sak. Personligen tycker jag sådana bloggar är mest intressanta. Men smaken är ju som baken som bekant. Jag håller med om att blogg.se borde lyfta fram mindre bloggar. Dom kör för det mesta samma bloggar hela tiden som dom lägger upp på sin framsida. Men som dig fortsätter jag i min stil och passar det inte så kan jag inte göra något åt det 🙂 Ha en fin fortsättning på tisdagen kram

  1. avatar

   Slutade följa blogg.se på Facebook nu i dagarna för det enda administratören delar är inlägg från Modette. Känns som helt fel fokus faktiskt.

 11. avatar
  säger:

  Håller med om mycket du skriver! Kan också tycka det är väldigt tråkigt att det ofta är samma bloggare eller samma typ av inlägg som lyfts fram, när det faktiskt finns väldigt många andra bloggare och inlägg som är bra också. Sedan håller jag med om för långa inlägg och med för många bilder, då tappar jag intresset direkt! Och välskrivet ska det vara, och gärna ett lite ”snyggt” inlägg med t.ex en bild eller att inlägget är uppdelat med rubriker i något annat typsnitt osv. Det värsta jag vet är nog osammanhängande meningar, förkortningar, och mer sms-språk, då har jag tyvärr väldigt svårt att hålla fokus, tycker inte att det känns så seriöst då, även om alla såklart har sitt egna sätt att skriva på. <3

  1. avatar

   Haha, ibland hamnar jag i bloggar där språket är så illa att jag rättar inlägget i huvudet. Men sen är jag inte perfekt såklart och stavar fel ibland och har konstig meningsbyggnad. Men ingen är perfekt.

 12. avatar

  Jag håller med dig ocm att bloggar med för mycket samarbeten och reklam gör att det blir tråkiga bloggare. Samt som du säger vissa bloggar för oändligt mycket besökare och när man sedan kollar deras blogginlägg så har inte alla kvali´te på sina blogginlägg och det tycker jag tynger ner betyget på en blogg.

  Jag tycker också kvaliten på foton och hur man lägger upp rubriker och text i blogginläggen. Det ska synas vad blogginlägget ska handla om redan då man läser rubriken så att man som följare ska kunna se vad man ska läsa om.

  1. avatar

   Just det där att skriva bra rubriker tycker jag är det svåraste. Man vill ju fånga läsaren redan där.

 13. avatar

  lite synd om vissa riktigt bra bloggar som har få läsare, har inte direkt någon förklaring… men lite lagom personlig är bra att vara, roligare att läsa och återkomma. Bloggvärlden är märklig, följde länge en kvinna som illustrerade små roliga vardagshändelser, påhittat namn… sen berättade anhöriga att hon hade dött… vi sörjde och tyckte att vi kände henne.

  1. avatar

   Ja, det är ju så med bloggare man följer. Det blir som vänner fast man aldrig träffats. Sorgligt med den kvinnan som gick bort.

 14. avatar
  säger:

  Det handlar väl om att du skriver om saker som berör och att du har bilder som gör att man vill titta igen. Sedan verkar det ju vara så att bloggar som fungerar mycket bra är rätt så utlämnande. Det delas saker som aldrig annars hade delats i mediasammanhang och där kan det nog finnas ett stort intresse. Det påminner ju en hel del om skvallerpress fast äkta och otroligt utelämnande.

  1. avatar

   Det är en fin gräns mellan att vara personlig och privat och vissa bloggare tycker jag är alldeles för privata. Men det är deras val. Jag skulle inte känna mig bekväm med det.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: