Jag läste ett inlägg hos Underbara Clara för ett tag sedan. Det var i samband med att allmän rösträtt i Sverige firade 100 år. Det var ett inlägg som handlade om dåvarande kvinnors kamp för allmän rösträtt och vikten av att idag utnytta sin rätt att rösta. Det är ett mycket viktigt inlägg men det kommer ett litet men. Jag vill rösta och kunna påverka Sveriges riktning med min röst. Men vad gör man om man som jag känner att det inte finns något parti som jag kan lägga min röst på? Som anser att det är alldeles för mycket pajkastning och skitsnack och alldeles för mycket fokus på vad ”alla andra” gör fel i debatterna. Jag vill inte veta vad andra partier gör dåligt, jag vill veta hur partiet har tänkt att jobba för att det ska bli bättre.

Någon tänker kanske att jag kan engagera mig politiskt. Ja, det är en bra idé men problemet är då att välja vilket parti. Alla har minus och jag är sådan att har jag inget förtroende för partiledaren så kan inte partiet få min röst heller, oavsett hur bra politiken är. Så det blir problem för mig redan där.

Tänk ändå så många som platt lade sig ner och lät demokrati och det fria ordet inskränkas under de senaste två åren. Då var det ingen som stod upp och kämpade, ingen som kom ihåg var vi kommer ifrån och de som kämpat för att vi är där vi är idag. De få som gjorde det, de kallades för foliehattar.

Jag läste en kommentar i ovan länkade inlägg som jag tänkte spinna vidare på. Är demokrati och kamp bara eftersträvansvärt när det är en kamp för ”rätt” sak? När det är politiskt korrekt? Jag tror inte att de kvinnor som kämpade för allmän rösträtt ansågs som särskilt politiskt korrekta på den tiden. Idag är de hjältar. Precis som många offrat sina karriärer, förlorat familj och vänner nu under pandemin kan jag garantera att dessa kvinnor också förlorade en hel del. Men de ansåg det vara värt det, att saken var viktigare än förluster. Att jämlikhet var viktigare än vad de eventuellt förlorade för sakens skull. Utan dessa eldsjälar som offrat en hel del så hade vi inte varit där vi är idag.

Just nu känner jag dock att vi är på väg bakåt i utvecklingen. Vi går mot ett mer censurerat samhälle, vi går mot ett samhälle där färre och färre vågar säga vad de tycker och tänker. Vi går mot ett samhälle där fler är tysta på grund av rädsla för repressalier på ett eller annat sätt. Vill vi det? Vill vi ha ett samhälle där makten bestämmer vår väg som individer?

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

8 kommentarer

 1. avatar
  säger:

  Faktiskt så tycker jag att det verkar som att många tycker det är skönt när någon annan bestämmer. Jag är med dig, det är ju omöjligt att hitta ett parti som svarar på mina önskningar! Genom åren har jag varit ”partiotrogen” och ser inget problem i det, problemet uppstår när jag inte för mitt liv kan hitta något parti med åsikter som jag kan stå för. Jag har inte förlorat hoppet, men tvivlar starkt på att det hinner ordna sig innan valet. Politisk agnostiker?

  1. avatar

   Exakt det problemet upplever jag också. Så många politiker som gjort mig besviken under pandemin. Brukar inte heller vara partitrogen utan röstar på det parti som just det året fått mitt förtroende. Men nu är det svårt.

 2. avatar

  Självklart ska man nyttja sin rösträtt, jag känner dock också att det är svårt att veta på vad man ska rösta på i all pajkastning mellan partier. Lätt är det inte oavsett om jag försöker engagera mig, läsa på, se nyheter mm. Svårt är det.

  1. avatar

   Hur svårt som helst ju. Behöver läsa på och se vilka som matchar mina värderingar bäst.

 3. avatar
  säger:

  Jag tänkte precis samma sak i går. Vilket parti ska jag rösta på i årets val? Finns det något vettigt alternativ ens? Just nu känns det tveksamt även om jag vet att det är så viktigt att rösta.

  1. avatar

   Känner likadant. Ett år fick Ebba min röst på grund av hur hon läste lusen av Stefan Löfvén. 😛

 4. avatar

  Intressanta funderingar! Det är knepigt det där… Jag tänker att jag får utgå från det jag tycker är viktigt och välja det parti som är minst dåligt. Just nu är jag inne på ett ”gräsrotsparti” men de kommer högst troligt ytterst liten påverkan i det stora hela..
  Rösta blankt kanske ändå kan räknas som ett sätt? Då visar man ju just att inget parti är vettigt men man utnyttjar sin röst.

  1. avatar

   Funderar också på ett gräsrotsparti, får se hur det blir med den saken.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: