
Efter sisådär fyra decennier då man aktivt rekommenderat skräpet, gjort reklam för det, försäkrat om ofarlighet och nytta. Och idiotförklarat människor som höjt varningsflagg … Känns mönstret igen kanske? Att tro att man kan lura kroppen (det smakar sött men höjer inte blodsockret?), varför tror vi människor alltid att vi är så smarta? Överlista naturen, det kan vi minsann! Eller kanske inte….
Jag personligen har alltid tänkt att om man vill ha söt smak så är det ändå bättre med vanligt socker än sötningsmedel. Sötningsmedel är framställt i fabrik medan strösocker ändå kommer från sockerbetor från början. Jag tänker att samhället har förändrats men människokroppen är fortfarande stenåldersmänniskor som inte förstår hur den ska ta hand om allt konstigt som vi stoppar i den. Det moderna samhället är bra på många sätt men katastrofalt på många andra sätt.
I april kom en stor forskningsgenomgång som WHO beställt och som gått igenom 283 olika studier. Den kom fram till att det finns ett visst, men svagt, stöd från försöksstudier för att sötningsmedel på kort sikt kan leda till viss viktminskning.
Samtidigt framgick det att observationsstudier, studier där forskarna inte gör någon intervention utan studerar effekten av ett visst beteende, tvärtom tyder på en risk för ökad kroppsvikt på längre sikt, dock fortfarande med svag statistisk evidens. Dessutom såg man en något ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och ökad dödlighet. Begränsad evidens fanns även för en ökad risk för tidiga födslar.
Såklart har dessa nya rekommendationer väckt starka reaktioner hos livsmedelsindustrin. De menar på att sötningsmedlet har stor betydelse i att hålla vikten och minska kaloriintaget. Det finns dock även en fransk studie som också hittat ökad risk för hjärtsjukdomar när man intar sötningsmedel.
I ett nyligen presenterat förslag till nya rekommendationer tar WHO fasta på slutsatserna i forskningsgenomgången: de eventuella kortsiktiga fördelar som konstgjorda eller naturligt förekommande sötningsmedel eventuellt har överväger inte ”långsiktiga möjliga oönskade effekter”. Den föreslagna rekommendationen från WHO blir därför att inte använda sötningsmedel som ett medel för att gå ner i vikt eller för att minska risken för vanliga folksjukdomar som typ-2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. WHO undantar diabetiker i sina rekommendationer, rådet gäller enbart dem som inte redan är sjuka.
Först tyckte jag det är konstigt att de inte undantar diabetiker från sin nya rekommendation men när jag funderat ett par varv till känns det ändå logiskt. För en diabetiker är det ännu viktigare att hålla blodsockret på en stabil nivå och det vet vi ju att vanligt socker höjer blodsockret. Det ska bli intressant att se var det hela kommer leda med sötningsmedel.
HÄR kan du läsa artikeln från Svenska Dagbladet.
Jag tänker som du, varför stoppa i sig en konstgjort socker för när det finns riktigt.
Carin
Ja precis. Färre kalorier i ett livmedel innebär ju inte automatiskt att det då blir nyttigare.
Så intressant inlägg med mycket information<3
Sötningsmedel i livsmedel har ju varit en omdebatterad fråga väldigt länge och det har kommit olika rön under resans gång. Att se det som en väg till att gå ner i vikt tror jag inte på. Då är det bättre att äta en balanserad kost och röra sig dagligen.
Jag håller med!