


….Sa jag glatt till kollegan i förra veckan. Det ska göras på traditionellt vis med skedar…. Men efter kvällens knäckbak får jag nog backa, haha. Jag hade smet på fler ställen än i formarna och ja, kladdigt värre blev det. Ärligt talat så visste jag inte ens att det finns trattar för knäck. Pratade med mamma ikväll och hon skaffade sig en redan förra året. Tydligen väldigt smidigt, förutom att rengöra den.


Medan jag bråkade med knäcken så gjorde Rickard chokladbollar och mitt stekpannebröd jäste. Vill du ha receptet? Så klart du vill, haha.
Recept för åtta kakor
50 g smör eller margarin
3 dl vatten
½ paket jäst, 1 tsk salt
2 msk strösocker
2 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjölSmält först matfettet i en kastrull. Tillsätt vattnet och värm vätskan till fingervarmt, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke (jag använder torrjäst). Tillsätt lite av degvätskan och rör till jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, vetemjöl och grahamsmjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa ca 45 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk (eller bord) och knåda den. Dela degen i 8 delar. Kavla eller platta ut varje bit till en rund kaka och nagga dem med en gaffel.
Hetta upp en stekpanna på spisen och grädda brödkakorna ca 2 minuter på varje sida. Låt bröden svalna under bakduk