Efter lunchen åkte vi till Marmorbrukets naturreservat. Det ligger utanför Norrköping, i ett litet samhälle som heter Krokek. Sista biten går längs med Bråviken, fantastiskt vacker kustväg. Inte ett vågskvalp utan viken låg precis spegelblank. Bara vägen till Marmorbruket är helt klart ett utflyktsmål. Åkte även förbi Krokeks lilla fotbollsplan där jag kom på att jag varit och dömt en division fem match för några år sedan.

Vi började med att kolla in det gamla bruksmuséet. Kul att se vad som tillverkats av marmorn som brutits här och läsa lite om Östergötlands historia. På övervåningen kunde man se små rum med olika tidstypiska miljöer bland annat skolan för barnen och arbetarna i bruket. Precis vid muséet ligger också Marmorbrukets största och djupaste marmorbrottet. Det har ett ”nätt” djup om 190 meter.

Vi följde Marmorstigen, den är ungefär 3,5 kilometer lång och går runt så man kommer tillbaka till starten. Det finns även en längre led som är 9,7 kilometer och båda sträckorna är en del av östgötaleden.

Vägen längs med vattnet var helt klart vackrast! Men det gäller att hålla koll på fötterna. Grusvägen går precis vid kanten. Det är inte högt men det gör garanterat ont att falla….

Efter dryga två kilometer kommer man fram till en riktigt mysig liten badvik, det var långgrunt och botten var helt okej. Lite stenigt i början men riktigt fint längre ut. Jag och barnen plumsade i och lekte jagalekar och Ida fick mig till att stå på händer gång på gång. När vi var tillräckligt nerkylda fortsatte vi den sista biten till bilen. Helt klart den tråkigaste biten som går förbi en gammal handelsträdgård, oklart dock om den var stängd för gott eller bara tillfälligt stängd. Och så sista biten som går på bilvägen, gäller att ha koll på barnen. Det är fyrtio som gäller men det var nog ingen bilförare som höll den hastigheten.

Längs med vägen ligger Kolmårdens glass och grill och där stannade vi och åt glass. Fantastisk vy och mina bilder gör det definitivt inte rättvisa.

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

13 kommentarer

 1. […] Marmorbrukets naturreservat […]

 2. avatar
  säger:

  Tack för den trevliga promenaden vid Marmorbruket! Många år sedan jag var där nu, men dina bilder väckte nostalgiska minnen.

  1. avatar

   Vad kul att du också gått den rundan. Visst är det fantastiskt vackert. 🙂

 3. avatar

  Vilken härlig plats. Jag älskar att gå runt i sådana där naturområden. Man får ju verkligen allt i ett av sådant. Fina miljöer att beskåda men även motion.

  1. avatar

   Det gör jag med. Älskar att få vara ute i naturen. 🙂

 4. avatar
  säger:

  Åh ni gör så roliga turer! Väldigt kul att se & höra om 🤗 Saknar att ha bil, är sån frihet att kunna åka runt & besöka fina platser. Härlig sträcka att gå & så vackert! Kul med museum också, tycker om att se hur det såg ut förr i tiden 😊 Spännande (och läskigt) med djupt vatten som Sjöbergsbrottet.

  1. avatar

   Usch ja visst är det läskigt. Även om jag kan simma så känns det lite obehagligt att inte kunna nå botten.

 5. avatar

  Åh vilket vackert ställe och fina bilder kul med museumet också och få se vad dom tillverkat . Glassen såg också väldigt god ut låter som en riktigt fin dag. Kram

  1. avatar

   Vi hade en riktigt fin dag.

 6. avatar

  Där var vi mycket förr när vi bodde i Loddby.
  Ett fint ställe att ströva runt på och även bada.

  1. avatar

   Ja, det var verkligen fint. Tyckte om att vandra där.

 7. avatar

  Ser så härligt ut! 🙂 Mums med glass i värmen 🙂

  1. avatar

   Det var underbart!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: