Disclaimer 2: Eftersom min första disclaimer uppenbarligen försvann i min text så lägger jag in en till:

När jag pratar om fejkmat så menar jag:

 • Ultraprocessade livsmedel där man i sin strävan efter att vara alla konsumenter till lags så har man tagit bort allt nyttigt. Mjölkfritt, äggfritt, sojafritt, glutenfritt, laktosfritt och så vidare. Där det naturligaste i bästa fall ör vatten.
 • Det handlar inte om att det ”ska” vara vegetariskt eller veganskt.
 • Varför trycka i fyra olika sorters socker i vanliga livsmedel?
 • Såklart kvalar godis in och också mina nocco. Jag vet att inget av det är några hälsokurer direkt.

Vi måste prata om den moderna, ultraprocessade maten. Jag har all respekt för att man inte vill äta kött och det finns många problem omgärdat köttätandet. Men! det går inte att komma från att det ändå är naturlig mat som vår kropp är designad att äta, mat med så kort ingredienslista som möjligt. Inte modern hittepåmat där man knappt vet vad hälften av ingredienserna är för något. Det måste finnas bra alternativ, alternativen ska inte riskera orsaka ohälsa.

Vi må leva i ett modernt samhälle men våra kroppar är fortfarande stenåldersmänniskor som behöver det som är naturlig föda. Det håller inte att äta ultraprocessade livsmedel utan några näringsämnen om man vill bibehålla god hälsa.

Om man vill äta veganskt, mindre kött så måste det finnas hållbara alternativ. Mat som faktiskt ger näring och inte bara är tillsatser, e-ämnen och fettemulsioner på olika sätt. Mat som nedan veganska ostar är motorvägen till dålig hälsa. Inte ensamt såklart men i kombination med allt annat processat och som på pappret skulle vara ”bättre alternativ”

Vi är noga med våra husdjur, bara det bästa är gott nog. Varför tänker vi inte lika med våra egna kroppar?

Kroppen är som bekant tålig och det tar lång tid innan kroppen säger stopp. När kroppen väl säger stopp med olika sjukdomar är det, jag ska inte säga försent, men man har en tuff uppförsbacke framför sig för att vända på trenden av dålig hälsa. Där vill inte jag hamna.

Disclaimer: Innan någon nu tänker att jag bara dissar veganmaten så vill jag understryka att den råkade bara bli exemplet i det här inlägget. Samma sak gäller såklart köttalternativen som är processade. Nej fram för mer naturliga råvaror i maten oavsett kosthållning. Läs mer hos Ann Fernholm där jag snott bilderna.

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

11 kommentarer

 1. […] Veckans mest lästa inlägg: Mina tankar kring ”fejkmat” […]

 2. avatar
  Sandra säger:

  Fast jag tänker att det också handlar om att det finns många människor som tyvärr är väldigt allergiska och behöver kunna hitta produkter i affären som är fritt från väldigt många saker samtidigt? det är en extrem utmaning att vara multiallergiker och som vilken annan människa som helst orkar man inte alltid laga precis all mat från grunden utan behöver enklare alternativ, också då man saknar smaken på sådant man inte kan äta.
  Känns som att den biten helt utelämnas?

  1. avatar

   Även en allergiker behöver näringsrik mat tänker jag. Det är ju just det som är mitt problem. Att alternativen är utan näring. Hålla på med tomma kalorier som bas är inget bra oavsett vilken kost man väljer att äta och oavsett anledning.

 3. avatar
  Tankebubblor säger:

  Ann Fernholm har många bra inlägg på sin blogg! Jag är nyfiken på boken Fejkmat också.
  ”Äter vi stora mängder fejkmat blir vi sjuka, oavsett om det står vegan på förpackningen eller inte.” ”Livsmedelsindustrin skapar billiga och konstgjorda livsmedel, för att sedan sälja dem med diverse budskap som de vet lockar oss konsumenter.” (t ex det som är trendig just nu) Tänkvärt!

  1. avatar

   Jag vill också köpa boken! Tror det finns mycket matnyttigt i den.

 4. avatar

  Blir så fruktansvärt trött på detta.

  Har inte riktigt fattat varför ”alla” ska dra fram veganmat som ”fejkmat”. För att döva sitt samvete? Hur ser köttindustrins mat ut? Har du kollat innehållsförteckningen i t ex korv? Eller vad man ger djuren? Majoriteten står inne hela sina liv och äter ”snabbgödningsmat”.
  ”Fejk-kött” är ofta gjort v naturliga ingredienser och minst lika rent som kött framproducerat i en rasande fart. (Kolla hur snabbt djur växer nu för tiden)

  Godis är fullt av blaj. Nocco med. Liksom hel/halvfabrikat, kakor, mjölkprodukter osv.

  Våra vällevnadssjukdomar, som är upp mot 80% av alla sjukdomar, är knappast orsakat av vegomat.
  Ketomat är däremot en hög risk för flertalet sjukdomar.
  (Kolla ex denna: https://www.forksoverknives.com/wellness/new-study-links-keto-diet-to-severe-long-term-health-risks/?fbclid=IwAR0InbykZiUAgyEGXXG2W1fjlrC_VRSNW0aBHr5d6A49dD6kNNWWdKMPB50)

  Och även om man äter ”fejk-vegomat” (vad nu det är) så är det både mer miljövänligt och etiskt försvarbart.

  Vill man leva länge och vara frisk är detta det man bör eftersträva:
  https://www.bluezones.com/2020/07/blue-zones-diet-food-secrets-of-the-worlds-longest-lived-people/?fbclid=IwAR1EPWd46Cg7qGIkpmatG11-MeBzm9C-DQHDUzn3EpuffNoU3DpRBe7khXM

  1. avatar

   Jag visste att det skulle komma en sådan här kommentar och du missade uppenbarligen min disclaimer. Om du läser min slutkläm så ser du också att jag kritiserar all processad mat, just den här gången råkade vegansk ost bli ett bra exempel. För jag tror inte på att det är bra för vår hälsa oavsett om det är veganska alternativ eller falukorvar, godis och allt vad det må vara. Menar du på fullaste allvar att mina bildexempel på veganska alternativ till ost är naturliga ingredienser? Att exempelvis qourn som framställs av en mögelsvamp är naturligt? Sorry men du tappade mig där. Naturligt för mig är kött, fisk, grönsaker, rotfrukter och så vidare. Inte det som blivit tillrett i fabrik.

   Du som är så påläst borde dessutom veta att modern forskning snarare avlivar myten om mättat fett som farligt. Det finns mycket forskning som snarare visar resultat som är till ketogen kost´s fördel, inte nackdel. För sådana resultat skulle du såklart inte ta med. Jag tror att den processade maten, oavsett animalisk eller vegetarisk/vegansk är ett problem för vår hälsa.

 5. avatar
  säger:

  Jag har precis länkat till detta inlägg på Facebook! Mycket tankeväckande. Bra påminnelse om hur viktigt det är att vi äter mat och inte ”mat”.

  1. avatar

   Stort tack för det! Det uppskattar jag.

 6. avatar

  Jag försöker att äta nyttigt men inte med fejkmat som ingredienser.
  Jag skulle inte vilja vara utan kött heller.
  Så jag tycker ditt resonemang är bra.
  Carin

  1. avatar

   Tack! Inte jag heller faktiskt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: