Igår kom regeringens hemställan om att klassificera apkoppor som allmänfarlig. Min spontana känsla är att det är lite väl hysteriskt. Läser man Folkhälsomyndighetens egen information om sjukdomen så är det en sällsynt sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Flera länder har rapporterat fall hos män som haft sex med andra män. (jag vet, det osar fördomar). Symtombilden är dessutom väldigt mild så vadan denna panik?

Idag läste jag intressant fakta på Läkaruppropet. Fakta som gör att iallafall jag drar åt mig öronen ännu mer. Vad är syftet? Vad är de ute efter egentligen. Återigen får jag den där känslan av att det är något som inte stämmer.

Kan infektionen med apkoppor möjligen vara planerad?

NTI, Nuclear Threat Initiative, är en internationell organisation som arbetar för att förhindra användning och spridning av kärnvapen, nukleär terrorism och biologiska katastrofer. Redan i mars 2021 presenterade de på en konferens med Münchens säkerhetskonferens ett scenario där apkockor skulle börja spridas i framtiden. De angav ett exakt datum för när spridningen skulle inledas: 15 maj 2022. Och i deras scenario har det 5 juni upptäckts 1 421 fall varav 4 avlidit, och 10 januari 2023 siar de om att 70 miljoner smittats i 83 länder och 1,3 miljoner avlidit.

Att människor får apkoppor är mycket ovanligt, förekommer bara i tropisk regnskog i centrala och västra Afrika och det sprids normalt från apa till människa, endast enstaka fall med smittspridning från människa till människa. NTI skriver på hemsidan, där rapporten finns:

”I mars 2021 samarbetade NTI med Münchens säkerhetskonferens för att genomföra en övning för att med hög precision minska biologiska hot. Övningen undersökte luckor i nationella och internationella arkitekturer för biosäkerhet och pandemisk beredskap – och utforskade möjligheter att förbättra kapaciteten för att med hög precision förebygga och reagera på biologiska händelser. Bland deltagarna fanns 19 ledare och experter från Afrika, Nord- och Sydamerika, Asien och Europa med årtionden av erfarenhet inom folkhälsa, bioteknikindustrin, internationell säkerhet och filantropi.”

Om du vill grotta ner dig mer så finns det 36 sidor att läsa om det hela HÄR, på engelska dock.

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

5 kommentarer

 1. […] Fundering: Kan infektionen med apkoppor möjligen vara planerad? Om det kan du läsa mer om HÄR. […]

 2. avatar
  Anna säger:

  Att en sjukdom klassas som allmänfarlig innebär inte per definition att man behöver bli svårt sjuk om man blir smittad av sjukdomen. Att man klassar en sjukdom som allmänfarlig är i majoriteten av fallen för att underlätta smittspårning. Det finns jättemånga vanliga sjukdomar som också är klassade som allmänfarliga men som man mycket sällan bli svårt sjuk av eller ibland ens märker att man har, t ex klamydia, gonorré, listeria mm.

  1. avatar

   Det har du såklart rätt i men jag tycker ändå att det är konstigt. När jag läser nedan länkad artikel så känner jag bara stor skepticism till hela soppan. Men det är jag det.

   https://www.expressen.se/nyheter/who-blixtinkallar-till-mote-om-apkoppor/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR01Iq5vmf8qYxRTKT_Re1PQEmTKZgqHHxyAEA04xU13Cq-uk8BJwA00IGg

 3. avatar

  Det är något MYCKET konstigt och skumt med det här. Jag tror det är för att vi ska fortsätta vara rädda. Eller vi och vi, snarare människorna. Jag är ju inte rädd. 🙂

  1. avatar

   Funderar också i dessa banor. Rädda människor är lätta att styra. Jag är inte heller rädd.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: