På slutet av 80-talet skulle vi äta fettsnålt och jaga gröna nyckelhål för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och för att gå ned i vikt. Idag är västvärlden fetare än någonsin och det har aldrig funnits så mycket kronisk ohälsa i samhället, både fysisk såväl som mental ohälsa.

Idag är budskapet i media att vi ska äta mindre kött och mera plantbaserat både för hälsan och miljöns skull.

Men är det verkligen så enkelt?

Bill Gates tycker att hela västvärlden ska övergå till plantbaserade alternativ och helt utesluta kött ur kosten, men det är kanske inte så konstigt då Bill numera är USAs enskilt största ägare av jordbruksland.

Bill verkar inte ha några planer på att jobba med regenerativa jordbruksprinciper och skapa naturliga och hållbara kretslopp som inkluderar både betesdjur och grödor tillsammans.

Han verkar vara inriktad på storskaliga engrödesproduktioner av vete, soja, ärtor, majs och liknande, denna produktion minskar den biologiska mångfalden, använder sig av bekämpningsmedel, konstgödsel och utarmar jorden på mineraler och näring.

Är det verkligen bättre för miljöns skulle skippa svenskt småskaligt lokalproducerat kött från en bonde som är passionerad kring sina djur och att skapa en hållbar produktion av kött (de finns gott om dem om man bara letar lite) och i stället köpa veganska alternativ som sojabiffar, sojakorvar, beyond beef, impossible burger på ICA, COOP, eller andra jättelika livsmedelskedjor?

Att det dör betydligt fler däggdjur (sorkar, råttor, fåglar, rådjur och liknande) för att producera samma mängd biotillgängligt protein från spannmål än från nötkött är en oskön sanning för människor som vill väl och tror sig göra ett mer etiskt val för djurens skull.

Jag är för det fria valet, full transparens av information, jag respekterar allas enskilda val oavsett om man vill äta kött, eller veganskt eller på något annat sätt.

Det jag inte är okej med är stora globala företag och multi-miljardärer som använder sig av falska argument om negativ påverkan på klimat, på hälsan och för djurens skull för att få oss att välja de alternativ som är mest lukrativa för dem.

Vad tycker du?

avatar
Om författare

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

1 kommentar

  1. […] har långa transporter, har giriga företag och giriga aktieägare. Läs inlägget i sin helhet hos Hanna. (…apropå Bill Gates bok, läs mera i Expressen och Nya […]

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: