Funderingar

Vad sägs om ett hälsopass kanske?

”Hur långt får man lov att påverka individuella val när det kommer till vaccination? Vad skulle du säga om myndigheterna inför hälsopass på samma grunder som vi nu infört vaccinpass, skriver läkaren Amanda Lahti.” Citat från debattartikel, Göteborgsposten 
Jag läste en tänkvärd debattartikel kring vaccinpass som folkhälsomyndigheten beslutade att införa första december. Skribenten lyfter en tanke som jag haft bra länge. Många anser att om man inte vaccinerar sig så ska man heller inte ha rätt till vård/bekosta den själv. Man ska inte belasta vården med något som man kunnat undvika. Det är ett resonemang som haltar betänkligt. Tittar man på riskfaktorer för allvarlig covid19 så är det bristande fysisk aktivitet, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar som dominerar. Dessa är faktorer som man kan påverka med motion, bra matvanor och så vidare. Rena livsstilsfaktorer med andra ord. Med resonemanget om att man minnsann inte ska få vård mot covid om man inte vaccinerar sig så borde samma tänk gälla vad gäller andra sjukdomar man kan förhindra genom sitt sätt att leva.
Varför ska man bevisa att man är frisk genom ett vaccinpass? I artikeln nämns två exempel: unga vältränade Agda (mitt namn) som tar hand om sig själv och söker inte vård för att hon inte behöver.  Hon får inget vaccinpass för att hon inte vaccinerar sig. Hon ställs mot Bengt som röker, är överviktig, och tar flera läkemedel som staten subventionerar, men tar sitt ”samhällsansvar” och vaccinerar sig. Han får då vaccinbeviset och har tillåtelse genom covidbeviset att få gå på konsert. Det här är två ytterligheter men jag tycker som skribenten att det är viktigt att ta upp det här exemplet. I media sker det stora påtryckningar, egentligen överrallt. Hur hade folket reagerat om samma propaganda var mot den som röker eller den som inte rör på sig.
”Skulle vi acceptera om Folkhälsomyndigheten och regeringen också införde hälsopass? Det vill säga att den som väger för mycket, röker och inte motionerar tillräckligt inte får gå på evenemang, med samma argument som vi ställer krav på vaccinpass? Ni utan hälsopass ”riskerar att bli en för stor belastning för sjukvården och samhället just nu”? Förutom att få med hälsopass skulle bli svårt sjuka i covid-19 skulle det ingå ”vaccin” mot flera andra sjukdomar som kol, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och inte minst – en ny viruspandemi. Hur positivt är inte det? En absurd tanke eller ett helt befogat förslag med tanke på hur vi nu hanterar dem som inte vill eller kan vaccinera sig? Varför är hälsopass mer orättvist, oetiskt, diskriminerande eller mer uppdelande i ett ”vi och dem” än vaccinpass?” Citat återigen från Amanda Lahti
 

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Vad sägs om ett hälsopass kanske?

Lämna ett svar