Ingredienser
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
0.5 dl kakao
1.5 msk vaniljsocker
Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten – men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar – lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.
Receptet är härifrån. <<Länk
det mst man ju prova!