Hälsa

En hälsokur

Jag har ett tag läst om fördelarna med benbuljong och kollagen. Gjorde faktiskt benbuljong av kyckling för ett tag sedan men det blev sådär bra. Igår när jag och Rickard var och storhandlade mat passade jag då på att handla hem ett kilo märgben. Jag googlade efter recept och hittade lite olika varianter. Det slutade med att jag gjorde en kombo av två olika recept. Du behöver:
1 kilo märgben
äppelcidervinäger
morötter
lök
lagerblad
kryddpeppar
Börja med att skölja av benen och koka upp vattnet. Lägg sedan i märgbenen i kastrullen och låt koka upp. Häll därefter av vattnet och häll på nytt vatten och lite äppelcidervinäger. Vinägern hjälper till att dra ur mer nyttigheter ur benen.
Låt sjuda några timmar och lägg i morötter, lök, kryddpeppar och lagerblad och låt sjuda några timmar till. Totalt sjöd min buljong i femton timmar, men om du vill kan den sjuda upp till 48 timmar. Fiska upp benen, morötterna, löken och kryddorna och sila av så du bara har en klar vätska kvar. Kyl ner, fettet som lägger sig på ytan kan du använda och steka i. Buljongen håller drygt en vecka i kylskåp. Du kan också frysa ner tärningar av buljongen och ta fram vid behov. Nu har du en god egengjord köttbuljong som slår köpta buljongtärningar med hästlängder.
Vilka är fördelarna då med benbuljong?
– Stärker lederna i och med att den innehåller kollagen och GAG (glykosaminglukaner). Superviktiga byggstenar för kroppen!
– Kollagenet stärker hår, hud och naglar.
– Hjälper dig att läka skadad mage och tarm. En av de viktigaste ingredienserna för att läka tarmen är just gelatin som benbuljong innehåller.
– Innehåller glycin som är viktigt för leverns funktion. Glycin hjälper också till i produktionen av glutation och urinsyra som hjälper dina celler att skydda kroppen från gifter och fria radikaler.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “En hälsokur

  1. Åh tusen tack för tips! Har mycket problem med mina leder så skulle gärna testa att laga det ☺️ Kanske lite konstig fråga haha men visst är det kycklinggelatin i och alltså inte från gris?

  2. Hade ingen aning om att det hade de effekterna på kroppen. Jag brukar inte koka märgen men köttben och skaldjursrester till buljong och det blir de godadte måste jag säga. Det tar tid men det blir så gott ❤

    1. Jag vet att det låter krångligt men det är jättelätt. Sjudandet i x antal timmar gör grejen. du kanske gör köttgrytor ibland? Det här är lite samma sak.

  3. Så bra att göra egen buljong det har jag tänkte att göra ett par gånger men det har liksom inte blivit av. Den benbildningens verkar ju vara rena hälsokuren ju 🙂 Hemmagjord buljong är ju allt det bästa 😃

Lämna ett svar