Trädgården

Doften av lavendel och fläder

För några år sedan klippte Rickard ner fläderbusken som vi har på baksidan. I  år har den vuxit sig stor och fin igen. Men det finns en nackdel och det är alla löss som gärna sätter sig på just fläder. Idag struntade jag i det och tog in fläderblommor och blad. Men först duschade jag av bladen ordentligt. Jag har nu bestämt mig för vad jag ska göra med en del av baksidan. Det ska bli en härlig lavendelrabatt. Jag kan inte få nog av denna underbara blomma. Nästa vecka tänkte jag börja med rabatten!
Jag läste ett inlägg idag från Naturvårdsverket om att skapa förutsättningar för humlor och bin till att samla nektar. Situationen är ju lite oroväckande så vi behöver hjälpa naturen en del. Känner dock att just hos mig finns det gott om blommor att samla nektar från. Både lavendeln och stäppsalvian drar till sig humlor och bin. Skapa ängar i våra trädgårdar till exempel och inte klippa ner allt. 
Jag funderar faktiskt på att köpa några fröpåsar och slänga på i rabatterna. Tror förresten att jag fortfarande har ett gäng fröer i något av skåpen. Bland annat blåklint och några andra härliga sommarblommor. Jag vill dock ha perenner så att de kommer tillbaka år efter år.
Ikväll kommer min bror och hans flickvän hit. Vi ska äta grillat! Egentligen hade vi tänkt göra det redan igår men då var tjejens tåg försenat så vi sa det att det är bättre att ses idag istället när vi har mer tid. Jag har plockat ett gäng lavendelblommor och fläder och gjort härliga blomarrangemang i vinglas. Kul och lite annorlunda känner jag. Upptäckte när jag skulle sätta blommorna i vas att jag inte har några vaser som passar till just små buketter. Så det passar ju bra med vinglasen. Nu står blommorna på bordet i köket och pryder sin plats. Får se hur länge min allergiska nos klarar doften. Jag hoppas att jag inte reagerar, inte mer än vad jag redan gjort iallafall.
 
 
 

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Doften av lavendel och fläder

 1. Men åhhh! Vi har alltid haft både lavendel och syrener i våran trädgård hemma, så för mig är det ju verkligen definitionen utav sommar att känna doften utav dom. UNDERBART ju!! Stor kram hjärtat och stort lycka till med planerandet =) kram <3

 2. Men så uppfinningsrikt med fläder som arrangemang. Själv väntar vi spänt på att se det första vita titta fram så vi kan göra flädersaft ❤ Allergi är jobbigt, när allt är så fint 😒

 3. Ja bortsett från alla småkryp som följer med så älskar jag att plocka i både trädgård och natur, flädern är ju så vacker. Lavendel är fint, köpte en och satt i kruka men den verkar inte ta sig tyvärr

 4. Hoppas att grillningen blev lyckad! Flädersaft är ju det bästa, roligt att du har så gröna fingrar! Jag klarar inte ens att hålla garderobsblommor vid liv!

 5. Båda blommorna är ju både fina och luktar gott! Hoppas du inte fick för allt stor reaktion och kunde umgås med din bror och hans tjej 🙂

 6. Det här inlägget tog fram massa känslor hos mig. Kände dofterna, en stor äng, mängder med blommor. Kändes som sommar

 7. Det här inlägget tog fram massa känslor hos mig. Kände dofterna, en stor äng, mängder med blommor. Kändes som sommar

 8. Fattar inte har heller inga vasar dåligt m lavendel luktar gott fläder och? Fina är de . Gör du sagt?
  Roligt med blommor tycker ja kram kram Webersköld.blogg.se

 9. Jag köpte lavendel och satte på baksidan enbart för att humlor och bin skulle få lite bättre härifrån! Visst, den är fin så lite får ju jag också njuta. Vi bor med skogen intill med lite olika växter och ett vildäppelträd… Hoppas att humlor och bin trivs med de där =)

 10. I er trädgård borde det inte vara svårt för humlorna och fjärilarna att samla nektar! Där finns det ju mängder av fina och välvårdade blommor.
  Så gott med grillat!! Ha det så kul!

Lämna ett svar