Hanna tycker

Here we go again…..

Jag visste att jag gav mig ut på djupt vatten när jag började skriva om mina tankar kring vaccinering. Någon skrev om att WHO har angett vaccinationsmotstånd som ett hot mot världshälsan. Som jag förstod artikeln när jag sökte på det så handlade det inte om covid utan motståndet mot det allmänna vaccinationsprogrammet (Källa) och det är inte samma sak. Jag är inte emot vaccinering! Alla mina tre barn är vaccinerade vilket för mig är en självklarhet att göra. Men det är gamla välbeprövade vacciner och det är inte samma sak som att ta ett vaccin som tagit ett år att få redo. Vi har ingen aning om långtidseffekter, hur länge skyddet varar (läste något om sex månader vilket i sammanhanget känns som ett väldigt kortvarigt skydd.
Iallafall, det tog bra lång tid innan jag bestämde mig för att ändå skriva att jag inte vill vaccinera mig. Och det här inlägget ska egentligen inte i huvudsak handla om vaccination utan snarare människors syn på individer som gör andra val än vad många önskar. Det finns inget sans och vett. Människors fula trynen visar sig verkligen. Det är som att där pandemin började gick också vettet ur. Klimatet hårdnar, hur har vi blivit mot varandra? Det här synsättet är för mig mer skrämmande än själva viruset. Vi ska vara så toleranta och accepterande mot människor men det är bara så länge man har rätt åsikter och rätt värderingar. Nåde den som vågar tycka till och visa att den ser på saker och ting annorlunda och gjort andra val än normen.
Hittills i debatten har jag läst om hur man som ovaccinerad inte ska ha rätt till sjukvård. Man ska inte få jobba med sjukvård. Någon region pratar om att man inte ska få åka på externa utbildningar och konferenser som ovaccinerad. Vilket jag redan skrivit. Det är för mig en skrämmande människosyn och om man börjar ”sålla”. Var kommer vi till slut hamna? Det ena kommer onekligen leda till mer och mer begränsningar. Det är inte ett samhälle jag vill ha. Jag vill ha ett samhälle där det är okej att tycka olika, att man kan hålla en öppen debatt utan det här ”vi mot dom-tänket”.
Min arbetsplats är inte en prioriterad personalgrupp i dagsläget, trots att jag jobbar med svårt lungsjuka patienter som definitivt tillhör riskgruppen att bli svårt sjuk i covid. IVA, akut- och pandemipersonal är prioriterade. Inte ens när jag var på pandemin så blev jag som extern erbjuden vaccinet.
Har du inte hängt med? Här finns mina inlägg kring vaccination.

Uppdaterat 5/2 21:40 För dig som tror att vaccinering kommer bromsa smittspridningen. Saxat från Folkhälsomyndighetens hemsida.
 

 

 
 
 
 

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

0 Comments on “Here we go again…..

 1. Det är hemsk hur det blivit!
  ALLA som är skeptiska/inte vill ta vaccinet har fel och ALLA som är för har rätt. Och hur kan man vara så säker på ett läkemedel som aldrig tidigare använts? Mycket märkligt.
  En annan läskig sak är hur jag/vi/du hyllats som hjältar men nu plötsligt är vi som inte vill vaccineras fiender och livsfarliga. Hur kunde vi bli det? Har jag plötsligt blivit en sämre sjuksköterska?
  Sen den andra biten. Vår demokrati är rejält hotad och få verkar reagera! Nu snackas det om vaccinationspass. Inte bara för att resa utan även för att få vara med på olika evenemang. men hallå liksom!
  Och hur ska det gå till i praktiken om det stämmer att den ev effekten är 6 månader.
  Tack och lov finns det stora motrörelser mot detta också. Vi är INTE ensamma.
  Ann-cathrine Engwall är ett tips att följa på Fb
  Och "En annan vinkel"
  Och dessa:
  https://worlddoctorsalliance.com/
  KRAM

 2. Min pappa dog i Covid-19 i maj. Han var 61 år, helt frisk sedan tidigare och vältränad. Inga riskfaktorer överhuvudtaget. Han låg på IVA från den 2 april till den 23 maj när han avled. Vi fick inte besöka honom förrän den 19 maj men på de 4 dagarna fick jag uppleva en värld som jag önskar att ingen annan fick se. Så otroligt svårt sjuka patienter (bara Covid-19 patienter) och en fantastisk personal som jobbade 12 h i sträck ibland med bara raster för för att byta skyddsutrustning. En IVA-läkare där sa att de i vanliga fall kanske får in 3-4 så svårt sjuka patienter till IVA/år, nu hade de uppemot 20 st samtidigt.
  Även om det inte är klarlagt att vaccinet skyddar mot smittspridning så är faktumet att det skyddar mot svår sjukdom gott nog. Jag har ingen som helst förståelse för de som aktivt väljer bort vaccinet och därmed riskerar att belasta en redan utarbetad sjukvårdspersonal och också om det faller sig riktigt olyckligt, låter sina nära och kära förlora någon de älskar. Jag tycker det är SÅ själviskt! Jag önskar INGEN att vara så sjuk som min pappa var och jag önskar INGEN anhörig att uppleva den sorgen vi hade, både när han var sjuk och när han avled och jag tycker att alla som kan ska göra sitt yttersta för få stopp på sex här pandemin och allt den för med sig inklusive en hårt belastad sjukvård. Däri ingår att ta vaccinet!

 3. Vill också tillägga,att det inte kommer vara ett problem för oss på dialysen att ta hänsyn till patienters önskan om att endas vårdas av vaccinerad personal eftersom all vår personal vill vaccinera sig

 4. Man har visst en rättighet att få välja vaccinerad personal eller ej som patient. Jag arbetar på en dialysmottagning där flera patienter har uttryckt att de inte kommer vilja ha vård av personal som inte har vaccinerat sig och det måste vi naturligtvis ta hänsyn till.
  Du har alldeles rätt i att man ÄN SÅ LÄNGE inte kan garantera att vaccinet skyddar helt mot smittspridning men man vet också samtliga av de godkända vaccinerna i Sverige ger en betydande lägre grad virus vid eventuell smitta och därmed också en betydligt lägre risk för smittspridning till andra. Inget befintligt vaccin ger ett hundraprocentigt skydd varken från att själv bli sjuk eller smittspridning men det tar lång tid innan man kan gå ut med mer exakthet i hur stor grad viruset skyddar mot smittspridning men att det kommer MINSKA smittspridning vet vi (och ser) redan.

 5. Man har visst en rättighet att få välja vaccinerad personal eller ej som patient. Jag arbetar på en dialysmottagning där flera patienter har uttryckt att de inte kommer vilja ha vård av personal som inte har vaccinerat sig och det måste vi naturligtvis ta hänsyn till.
  Du har alldeles rätt i att man ÄN SÅ LÄNGE inte kan garantera att vaccinet skyddar helt mot smittspridning men man vet också samtliga av de godkända vaccinerna i Sverige ger en betydande lägre grad virus vid eventuell smitta och därmed också en betydligt lägre risk för smittspridning till andra. Inget befintligt vaccin ger ett hundraprocentigt skydd varken från att själv bli sjuk eller smittspridning men det tar lång tid innan man kan gå ut med mer exakthet i hur stor grad viruset skyddar mot smittspridning men att det kommer MINSKA smittspridning vet vi (och ser) redan.

 6. Enda sedan pandemin drog igång har jag upptäckt hur blåögda många är… Man litar blint på regeringen och de som ifrågasätter saker blir kallade för glåpord. Helt plötsligt har folk inte rätt till sina kroppar, åsikter eller tankar. Alla verkar dessutom anse att man ska vaccinera sig främst för att de som vill vaccinera sig ska kunna åka utomlands igen…

 7. Enda sedan pandemin drog igång har jag upptäckt hur blåögda många är… Man litar blint på regeringen och de som ifrågasätter saker blir kallade för glåpord. Helt plötsligt har folk inte rätt till sina kroppar, åsikter eller tankar. Alla verkar dessutom anse att man ska vaccinera sig främst för att de som vill vaccinera sig ska kunna åka utomlands igen…

 8. Jag har följt denna diskussion från läktaren. Och visst är det anmärkningsvärt på ett sätt att, trots det faktiskt är ett frivilligt val, blir denna hetsjakt på de som av egen vilja väljer att avstå vaccinet. Detta känns som den hetaste potatisen någonsin. Jag kan tänka mig svårigheten i att stå för din åsikt då du samtidigt vet att det nästan kan skapas drev utav det hela mot er som avstår. För min del riktigt längtar jag till jag, min familj och mina närstående har vaccinerats och jag hoppas att vi når en så stor andel som möjligt som väljer vaccinet. Må så gott!

 9. Jag tillhör de som ifrågasätter motståndet mot vaccinet. Hur tänker du att vi ska stoppa smittan och dess dödlighet? Sen är det upp till var och en att välja, men jag väljer att det ska vara vaccinerad personal på min pappas äldreboende och vaccinerad personal på mina barnbarns förskola. Det måste få vara vår rättighet också?

  1. Jag håller inte med om att det är ens rättighet att få möta vaccinerad personal. Det är inget man kan välja. Vaccination är frivilligt och så tycker jag att det ska vara. Hur ska man ens kunna kontrollera det. Det finns inga allmäna vaccinationsregister. Hur tänker du kring att man som vaccinerad fortfarande kan vara smittbärare och att vaccinet därför i första hand skyddar dig själv och inte omgivningen?

Lämna ett svar