Hanna funderar

I blåsväder

Att ifrågasätta barns behov av könsbyte är inte att vara anti – och även om så vore så finns det inget förbud mot att tycka annorlunda än ETC:s reportrar och ledning. 

Det goda samhället

Agnes Wold är i blåsväder. Den här gången för att hon ifrågasatt barns behov könsbyten. Jag tycker att Wold är ute på hal is många gånger men den här gången tycker jag att hon har rätt. Att genomföra könskorrigerande behandlingar på barn och unga är en fråga som väcker starka känslor och det är också ett etiskt dilemma. För mig är det svårt att inte betrakta dessa åtgärder som rena experiment, då kunskapen om de långsiktiga konsekvenserna fortfarande är väldigt begränsad. Hur kommer dessa unga individer att må om tio, tjugo eller trettio år? Hur påverkas deras syn på sig själva och sina val, särskilt i ett samhälle som kanske i all välmening snabbt bekräftade deras identitet. Vilka alternativa vägar finns det?

Frågan om ånger och de psykosociala effekterna förtjänar enligt mig särskild uppmärksamhet. Vilka signaler sänds ut av vuxenvärlden? Stödjer vi verkligen dessa unga på ett genomtänkt och ansvarstagande sätt, eller riskerar vi att agera förhastat utifrån dagens normer och ideal? Det är avgörande att forskningen och debatten utvecklas med omsorg och respekt. Jag tror att det är viktigt att våga stanna upp lyssna på alla erfarenheter, inklusive de som kan utmana våra antaganden.

PS: ETC-länken är bakom betalvägg. DS

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Jag har också drömt om att plugga till sjuksköterska men har utbildat mig till specialistundersköterska inom palliativ vård/avancerad omvårdnad och specialistundersköterska i akutsjukvård och intensivvård. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

12 Comments on “I blåsväder

  1. Det här är en fråga som är omgiven av många märkligheter. Jag har följt den under lång tid då jag har närstående med barn som transitionerat. Jag tror verkligen att det är godhetskomplex som fått samhället med oss vuxna i förarsätet att gå i diket. Jag rekommenderar podden ”Gender – a wider lens” som diskuterar denna fråga från alla möjliga synvinklar. Stella och Sasha har båda väldigt stor erfarenhet och kunskap angående denna fråga.

  2. Igår såg jag på nyheterna den nya trenden hos barn. Therians kallar de sig och går ut på att barnen identifierar sig med djur.
    https://sverigesradio.se/artikel/skolan-omfamnar-nya-trenden-barn-identifierar-sig-som-djur
    Givetvis på lek, men mer förstummad blir jag av barn som inte vet vilket kön de har p.g.a. vuxnas mer politiskt korrekta ståndpunkt. En djurmask kan man lätt kasta av sig när man tröttnat, men ett kön är svårt att få tillbaks när man väl gjort ingreppet.

  3. Jag känner ju inte till denna Agnes alls och vet inte vad det står i Sveriges lagar om könsbyten för barn och ungdomar.
    I delstaten Minnesota där jag är bosatt ( detta varierar mellan delstaterna i USA) får ungdomar MED föräldrarnas samtycke påbörja hormonbehandling för att byta kön. Detta tas dock inte lättvindigt utan först måste man genomgå familjeterapi där barnet/tonåringen i fråga tillsammans med föräldrar och terapeuter går igenom vad allt könsbyte innebär. Att det finns ngn återvändo så att säga osv.
    Min yngsta dotter har en good kompis som är född biologisk flicka. Genomgick terapi och så småningom hormonbehandling redan som 15/16 åring och framåt, har bytt namn och mår nu mycket bättre psykiskt som pojke. Eftersom han alltid har känt sig som pojke. Efter vad jag förstått har han ännu inte begått några kirurgiska ingrepp.
    Känslan av att vara född i fel kön måste ju helt enkelt vara väldigt stark hos vissa och man kan ju fråga sig om man gör rätt att inte låta ungdomar utforska möjligheten till att byta kön.
    På Netflix i USA finns en bra dokumentär om och med skådespelaren Will Ferrell och hur han och hans ( numera) väninna Harper Steele gör en bilresa genom USA. Under pandemin genomgick Wills goda vän sedan många år, en könsförändring från Andrew till Harper. Visserligen är Harper i 60 års åldern. Men dokumentären tar upp den mentala hälsan, vilken är förstås så viktig. En sevärd dokumentär och kan rekommenderas om intresse finns och om den visas på Netflix i Sverige. Den heter: Will and Harper.

    1. Det är klart det finns lyckade scenarion också. Men jag tycker fortfarande att man ska vara väldigt försiktig. Det finns fortfarande dom som ångrat sig och det är en sorglig del av det hela.

  4. Det är ju tragiskt att unga människor lättvindigt tar sådana beslut som att stympa sin kropp till att aldrig kunna få barn. Jag saknar egentligen ord för det. Vi lever i ett mycket sjukt samhälle som skapar förvirring och mental ohälsa. Människor som av olika anledningar kommer hit måste ju förundras över vilka sjuka människor som styr här. Tvi vale

  5. Jo, risken är allt som du säger att man agerar förhastat, baserat på vuxenvärldens numera rådande ideal, som i sig kan vara en modenyck och ett redskap för att få föräldrar att framstå som underbart fördomsfria. Ska unga behöva funder på vilket kön de vill vara av? Jag säger nog att första kärleken blir så stark att det inte råder minsta tvekan om vilken sida man hör till och vilken sida man dras till. Behöver man fundera så är man inte mogen att ta beslut. Tack för dina vettiga synpunkter. Bråttom är till exempel när du ska blåsa för något på fotbollsplanen, men absolut ingen brådska att bestämma könstillhörighet. Speciellt inte om föräldrar ideologiskt vill påverka valet.

  6. Agnes Wold älskar jag! Hon var en perfekt ”motpol” till Anders Tegnell.
    Inlägget är väldigt bra. Är det hennes text eller din ”tolkning”?
    Jag är ju praktikern och inte teoretikern. Alltså varför inte sätta en åldersgräns här. Då är förhoppningsvis många (läs: de flesta) nöjda. Att för ett könsbyte vid 15-16 årsåldern är inte optimalt. Med detta sagt – jag är inte insatt i temat. Som vanligt.

    1. Och jag blev galen på henne under pandemin. Hade inget förtroende alls öht. Mitt inlägg är en reflektion kring citatet från ”det goda samhället”. Grunden är Agnes Wold och hennes uttalande på ett ”event”. Det är galet att man som 15-16 får ta beslut om att genomgå en könskorrigerande behandling men inte exempelvis sterilisera sig.

Lämna ett svar