Personligt

Selfie #11 Om sociala medier

Det är redan dags för den elfte selfien. Jag snodde skamlöst Klimakteriehäxans presentation på dagens sex frågor.

När dök begreppet ”sociala medier” upp i vår värld? Troligen för ungefär 25 år sedan, men det varierar förstås från person till person. En dag fick vi i alla fall vidga våra vyer från papperstidningar, tablå-tv, mejl, prat i mobilen och ”vanliga” radioprogram. Alternativen poppade upp, ett efter ett. Och företeelsen ”sociala medier” var ett faktum. 

Idag påtalas ofta problemen som uppstår i dess svallvågor. Ska man förbjuda personer under 15 år att öppna egna konton utan föräldrarnas godkännande? Ska barn ha begränsad skärmtid? Har satsningen på datorer i skolan gett bra resultat, används de till plugg eller enkom till förströelse? Det är framför allt Liberalerna som driver de här frågorna, och de aktualiserades i veckan bl a i den här DN-artikeln.

En intressant aspekt på utvecklingen är att ”gamla” sociala medier som Facebook numera har fler  äldre användare än unga. Medan Tiktok svept som en stormvind över den yngre generationen, precis som Snapchat – ja jag har inte koll på alla varianter som finns, men de är många!

Nationalencyklopedin definierar begreppet så här: ”Sociala medier kan skiljas från massmedier genom att de bygger på ett innehåll som produceras av dem som använder dem.”

När vi denna vecka tar en ny ord-SELFIE ska det handla om vår närvaro i just den världen, den som vi är med och skapar själva. För nog är vi där, om än olika mycket och i olika former, eller hur? Ser fram emot att läsa era svar! Klimakteriehäxan

1. På vilka sociala medier är du aktiv? Bloggen Hannas krypin, mitt instagram Hannafialotta. Du kan även hitta min facebooksida Hannas Pilates och så min vanliga facebook. Twitter (eller X heter det väl nu) och Tiktok har aldrig varit min grej.

2. Är sociala medier något du har nytta av eller är det nöje? Både och. Under pandemin hittade jag många likasinnade. Det arbetades hårt för att censurera så mycket som möjligt men alternativa kanaler var möjligt att hitta. Utan alla personer som jag hittade då hade jag nog inte vågat stå upp på samma sätt som jag gjorde. Men mest är det nöje. Älskar att dela med mig av min vardag, tankar och funderingar och få inspirera till träning (någon gång då och då iallafall).

3. Är du en podd-lyssnare? Någon favorit i så fall? Jag gillar Ida Kjos podd och podden ”sekter”. Sekter har alltid fascinerat mig. En podd jag blev besviken på är Underbara Claras podd tillsammans med Malin Wollin. Tycker det svärs för mycket och då vill jag inte lyssna mer.

4. Går du in i något chattforum om särskilt ämne? Nej inte särskilt ofta.

5. Hur har sociala medier påverkat din konsumtion av andra massmedier? Hm, helt klart på så sätt att jag inte följer nyheter på samma sätt. Allt är ju redan serverat på ett eller annat sätt. Sociala medier har definitivt gjort mig mer öppen för att ifrågasätta och att inte svälja allt som sägs med hull och hår.

6. Om du ser tillbaka ett år eller två  har du ökat eller minskat din närvaro i sociala medier? I bloggvärlden har den definitivt ökat medan den på instagram har minskat. När jag startade mitt instagramkonto så uppdaterade jag kontot tre gånger om dagen. Nu uppdaterar jag någon gång i veckan. Bloggen är nämligen viktigast.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

12 Comments on “Selfie #11 Om sociala medier

 1. Kul att ditt hjärta klappar för bloggen! Många har ju faktiskt lagt av, i a f sedan jag började (länge sen). Visst handlar det om både nytta och nöje på soc medier. Intressant att många svordomar får dig att stänga av, jag tycker det gått inflation i ”fucking” och andra, mer ”ursvenska” eder som används så mycket att de helt tappar sin effekt.

  1. Ja, det är samma för mig att många av mina gamla favvobloggar slutat för länge sedan. Jag älskar ju min blogg, så länge intresset finns för att skriva kommer jag fortsätta.

 2. Oj, uppdaterade du insta flera gånger om dagen, puh! Då blir det ju nästan som ett jobb istället för nöje. Jag tycker kontakten med andra bloggare är viktig men den slukar också tid. Tack o lov har ju jag hela dagarna på mig, men det måste bli tajt för er som jobbar att hinna med. Säkert är det därför jag är den enda som inte sitter med mobilen i handen på bussen, tycker det är rätt intressant att studera mina medpassagerare. Jag följde en hel del vad som hände på Twitter tills det blev mest pajkastning. När vuxna människor beter sig som svin då är det inte kul längre. Läser med nöje din blogg,!

  1. Jag använde instagram som jobb. Jag ville nå ut med pilatesträningen och så sålde jag produkter från Forever. Då behövdes sociala medier. Bloggen är helt klart viktigast. Tycker det är kul med gensvaret. Känns som en enda stor familj fast man inte setts på riktigt. Twitter har jag aldrig varit intresserad av. Tack, kul att du känner så vad gäller min blogg.

 3. Det känns så för mig också att jag postar oftare på bloggen än på Instagram. Bloggen är roligare! Däremot kollar jag på andras sidor ungefär lika mycket på insta som på bloggar.

 4. Det var riktigt kul att läsa dina svar. Sedan ska du också få en eloge! Hur hinner du med jobb, studier, döma fotbollsmatcher, vardagssysslor, barnen, man, pilates med mera och var såååååå aktiv på sociala medier också. Jag blir bara andfått när jag läser hur aktiv du är. Som sagt – stor ELOGE!
  Sedan är det helt klart att dagens Selfie troligen skiljer sig åt ganska mycket med tanke på hur gamla deltagarna är.

  1. Ja du, det funderar jag en hel del på jag med. Men jag har en snäll man som gör mycket av ”markservicen”. Så där frigörs ju en hel del tid.

 5. jag håller med dig om att bloggen känns viktigast. Instagram glömmer jag för det mesta och Twitter/X också för den delen. bra med åsikter om från alla håll om saker och ting. jag blir också väldigt störd när det svärs för mycket överallt och i sammanhang där svordomar verkligen inte hör hemma. jag har just berättat för mitt gym att jag vill ha pilates i deras utbud!

  1. Åh så kul att du vill ha pilates på ditt gym. Är det möjligtvis i Östergötland? *Hoppas. Nej det är inget trevligt med alla svordomar som är överrallt.

Lämna ett svar