Hanna funderar

Att ta forskning med en nypa salt

Ing-Marie länkade till en mycket intressant artikel som finns att läsa i Läkartidningen. Huvudbudskapet är sammanfattat i bilden ovan.

Att man ska vara källkritisk är något som nu för tiden lärs ut på alla nivåer. Men även forskningsrapporter behöver man granska med ett kritiskt öga. Framförallt så behöver man ta forskning sponsrad av läkemedelsindustrin med en nypa salt. Goda effekter kan vara överdrivna Ta covidvaccinet som exempel där man utlovade en effekt på över 90%. Jag kommer inte ihåg exakta siffror just nu. Vet dock att Anette Stahel gjorde en granskning av en av studierna. Hur som helst så har de fått revidera sina egna siffror vad gäller effektiviteten.

Jag tycker att det här är något som är viktigt att vara medveten om. Läkemedelsbolagen utvecklar såklart läkemedel i syfte att hjälpa andra människor men man får inte glömma bort att de samtidigt har ett vinstintresse. Pfizer till exempel har fått betala stora bötesbelopp för forskningsfusk. Att vara lite skeptisk är bara sunt.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

2 Comments on “Att ta forskning med en nypa salt

  1. Vinst alltid ett vinstsyfte i allt oavsett vad det är. Som är så sjukt när det som här gäller människor tex.
    Ha en bra och fin fredag.
    Carin

    1. Ja, man borde inte få göra vinst när det handlar om människor och om man gör vinst så borde den vinsten gå tillbaka till verksamheten.

Lämna ett svar