Hanna funderar

En bubbla av förnekelse

Att våra politiker lever i någon sorts parallell verklighet har jag förstått länge. Men ibland är det någon som utmärker sig lite extra och då inte i någon positiv bemärkelse.

I vilken värld lever vår socialminister? Istället för att lägga sin energi på vaccinationsstatus borde han lägga sin energi på att få fler att vilja jobba inom vården. För det är där problemet ligger, inte på enskilda individer som valt att inte vaccinera sig mot covid19.

Nej det är inte covid eller säsongsinfluensans fel att vi har en kris i svensk sjukvård. Det är snarare konstanta neddragningar under många år och ickesatsningar på vårdpersonal som har gjort att vi har det kaos som vi nu har. Problemet är inte brist på sängar eller platsbrist utan problemet är att det är för lite personal. Jag har skrivit om det här så många gånger och jag blir så trött på att politikerna inte kan se sin egen del. Man kan inte spara på vården, den måste få kosta. Framförallt kan man inte spara på vårdpersonal. Personal måste ha bra arbetsvillkor och bra löner. Gärna fler händer också. Patienter som blir inlagda på sjukhuset är gamla och sköra individer med stort omvårdnadsbehov. DOm den här spiralen fortsätter kommer det snart inte finnas någon personal som tar hand om oss när vi blir sjuka.

I onsdags var det så illa att regionen tog till förstärkningsläge på grund av brist på vårdplatser. I normala fall är det ett läge som utnyttjas vid exempelvis stora trafikolyckor. Kan du tänka dig det? Personalbristen börjar bli så pass stor att det mest basala börjar bli lidande.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

7 Comments on “En bubbla av förnekelse

 1. Jag är så glad att du kan sätta ord på mina tankar.
  Både om politik och vaccin.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

 2. Min uppfattning är att antalet vårdplatser har stor betydelse för hur vården fungerar. Sverige har lägst antal vårdplatser i Europa. När min man arbetade inom sjukvården brukade han börja dagen med att kontrollera vårdplatsläget och det hörde till vanligheterna att det var ”skarpt vårdplatsläge” på ett av södra Sveriges största sjukhus.

  Sedan är det självklart på tok för lite personal. Bra vård måste få kosta och personalen utgör grunden i den. Jag ser hur det är på min svärmors demensboende. Nu gäller det inte renodlad sjukvård men bristen på undersköterskor gör att dels är det för lite personal, dels helt outbildad sådan. Självklart ska personalen har goda arbetsvillkor och lönerna behöver höjas rejält för många personalkategorier.

  I valtider pratas det om hur skola, vård och omsorg ska prioriteras men tyvärr blir det sällan några större förändringar. Tyvärr för god vård är något som vi alla under livets gång är beroende av.

  1. Egentligen är det ju inte problemet att det fattas sängar. Det finns hur många sängar som helst. Problemet är att det finns för få händer som kan ta hand om patienterna som ligger i sängarna. Det är otroligt skört läge. Jag vet att det jobbas i min region för att lösa krisen, problemet är att politikerna inte riktigt vill se vad som faktiskt behöver till: mer personal och bra löner så att de som jobbar vill vara kvar.

 3. du är närmare problemet och ser mera, många branscher saknar personal, på vissa ställen är man tvungen att stänga förskolor för finns ingen personal… och utan förskola kan föräldrarna inte jobba…

  1. visst är det konstigt att det fattas så mycket personal samtidigt som det är så många som är arbetslösa. Sett till behoven skulle inte en enda människa behöva gå utan arbete.

Lämna ett svar