Hanna funderar

En skola för alla?

Den här bilden dök upp i mitt flöde igår. Tror faktiskt att det var Madeleine som delade den. Texten kändes så mitt i prick när alla ska in i samma mall och skolan inte anpassar sig efter individerna utan snarare efter kursplaner som säkerligen inte tillåter några utsvävningar. Jag tänker på det en hel del, hur mycket bättre skulle det gå för barn som har det svårt i skolan om det var mer fokus på individen och hur den enskilda individen kan ta till sig kunskap.

Jag tänker att om ett barn inte kan ta till sig kunskap så är det inte ”fel” på barnet utan felet ligger i att man inte har hittat det som fungerar på just det specifika barnet. Om man skapar ett åtgärdsprogram där åtgärderna inte fungerar eller barnet inte vill delta, då är det inget bra åtgärdsprogram.

Fram för mer individanpassning och flexibilitet i inlärningsformerna så tror jag faktiskt att fler barn kommer lyckas med sitt skolarbete. Från 2000 när Pisas skolmätning startade till 2012 har Sveriges skolresultat dalat. Efter 2012 började trenden återigen vända uppåt. Men faktum kvarstår att det finns mycket att jobba med på individnivå. Som skolan ser ut idag är den inte för alla och med det menar jag att inlärningssättet passar inte för alla. Hjälpa barnen att lyckas skulle vara det viktigaste. Märker man att ett barn halkar efter, ja men fånga upp det tidigt. Innan dåligt självförtroende och känslan av att misslyckas växt sig alltför stark.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

7 Comments on “En skola för alla?

 1. Jag känner inte alls igen mig i den bilden av skolan men det säkert olika från skola till skola. På vår skola individanpassar vi verkligen och min erfarenhet är att väldigt många lärare gör så. Sedan får det ske inom givna ramar men jag tycker att vi kan vara ganska så stolta över vårt arbete där.

  1. Det låter ju fantastiskt bra. Mitt inlägg utgår tyvärr från min egen erfarenhet av åtgärder och där det verkligen inte har fungerat. Sen den där handfallenheten som blir när lärarna gjort ett åtgärdsprogram, det funkar inte och sedan händer inget mer.

 2. Sedan ska man ta PISA som en sanning med modifikation, den utgår ifrån ALLA barn oavsett om du är svenskfödd eller bott i Sverige något år. Vi får ju inte dela upp resultatet på sådant vis att man kollar ”svenskabarn” vs ”utländska” vilket medför att våra resultat dras ner ganska rejält. Men det berättar i vanlig ordning media ingenting om…

  Tidiga insatser finns liksom inte heller, man talar om det men ALDRIG att det är något som satsas på och det är på grund av att skolan styrs utifrån budget… En kommun med låg budget = dålig ekonomi = dåVill bara informera om att PISA är en sanning med modifikation. Vi har nämligen betydligt fler SVA-elever i det här landet än många av de andra. Betyg och liknande räknas in för alla, det betyder att om en elev varit här i få år så ska denna ändå räknas med. Det i sin tur medför att resultaten blir sämre. Självklart är detta munkavel kring…

  Sedan vet jag att de allra flesta lärare inom skolan anpassar och jobbar ihjäl sig för eleverna. Dock så har vi kommunpolitiker, regionpolitiker och statliga som ska bestämma saker det inte vet någonting om. Vilket medför att lärare lämnar yrket en efter en för samtidigt som det ska anpassas, och individen ska vara i fokus så ska ingenting kosta en endaste krona.
  liga resultat.

  Det är ju lättast att klämma till _skolan: eller lärarna. När problemet egentligen ligger på politikerna precis som med vården osv.

  Jag delade bilden mest för att jag stör ihjäl mig på att vi förväntas undervisa på ett sätt, men det inte funkar utifrån de förutsättningar som ges. Om man satsade på skolan redan från låg ålder, fångade upp elever redan under förskoletiden skulle vi ha det SÅ mycket bättre för många barn. Men då vi har ett system som ger VH rätt att vägra information mellan skolor och olika skolformer så får barnet aldrig vara i det huvudfokus som finns.

 3. Nu är det tolv år sedan jag jobbade i grundskolan, men min övertygelse är starkare än någonsin. Skolan är INTE för alla. Vi har EN skola för alla, en skola som inte hängt med i (vårt sjuka) samhälles svängar. Somliga barn och ungdomar behöver få lära sig med händer och kroppsarbete på ett sätt som inte är möjligt i dagens skola. Lärlingsplatser erbjuds inte förrän på gymnasiet. Det är så stort fokus på akademiska prestationer som allom saliggörande, så nivån på undervisningen sänks för att fler ska klara det som krävs. Jag tänker att vi borde ta en diskussion om hur en värld med olika sorters förmågor skulle se ut.

Lämna ett svar