Tänkvärda inlägg av andra

Hur illa är det egentligen?

Jag stack ju ut hakan häromdagen med ett inlägg inspirerat av Ann Fernholm. Idag tänkte jag skriva ett inlägg på lite samma tema. Eller jag snor det helt skamlöst från Martina Johansson för att jag tyckte hennes inlägg var så bra. Fler behöver läsa helt enkelt. Det här är alltså inte mina ord men jag håller med om vart och ett av det. Sen lever jag absolut inte som jag lär. Men även solen har fläckar…. Så nu kör vi.

”Hur illa är det med godis egentligen?” ”Hur illa är det med en öl till maten ibland?” ”Hur illa är det”-frågorna dyker upp då & då, senast i morse undrade en kollega hur illa det är med socker egentligen när jag bjöd på mina sockerfria chokladbollar 😅 Både socker & sötningsmedel har dåligt hälsorykte, men vad är egentligen värst? 🧐

När jag föreläser i toxikologi brukar jag inleda med citatet ”the dose makes the poison”, & det är sant även här. Hur illa någonting är har att göra med dos & frekvens, men också ursprung, process & om vi har behov av det eller inte. Min spaning är att ”hur illa är”-frågan oftast dyker upp när man har vanor som inte känns så hälsosamma, men man vill liksom att någon expert ska välsigna dem ändå. Som när Agnes Wold säger att ingenting spelar någon roll alls för ingenting går ändå att påverka.

INTE SANT! ❌

Vi har så mycket MER makt än vi tror, & oftast är det så att många små ”ovanor” bygger upp till de krämpor vi tror är kroniska. Bara för att normen är att äta en viss mängd fikabröd om dagen så betyder det inte att det är ofarligt. Dagliga kemikaliebomber i maten & alla hygienartiklar påverkar immunförsvaret i allra högsta grad. Vegetabiliska fetter i färdigmat, snacks & bakverk hamnar till sist i våra cellmembran där de absolut inte hör hemma.

Tittar man på FHM’s statistik över folkhälsan ser man en försämring på många punkter (fler sjukskrivningar, mer allergier, ökning av vissa sjukdomar etc). Livsstilen har en gigantisk del i det, & vad vi stoppar i munnen varje dag har en stor, stor betydelse. Det är lätt att vifta bort eller inte vilja se den sanningen, för då måste vi kanske ändras & det kan bli jobbigt 🙈 Vi börjar försvara snuttefiltarna & jämför oss med andra som gör likadant.

Men för att svara på ”hur illa är”-frågan så vill jag säga att det viktigaste är att ta hänsyn till den individuella hälso-statusen, eftersom det kan räcka med väldigt liten mängd skräp om bägaren redan är full! Men är du frisk, fysiskt aktiv, inga näringsbrister, bra sömnkvalité osv tål du troligen din livsstil, men när det börjar dyka upp ”ålderskrämpor” är det mycket troligare att du har orsakat dem & inte din ålder! 🙃

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

3 Comments on “Hur illa är det egentligen?

  1. Pingback: HANNAS KRYPIN
  2. Det jag tycker är intressant men också lite skrämmande är att övervikt ökar hos barn och att konditionen blir sämre. Vi ser det tydligt på hur barn presterade på idrottslektioner förr och nu. Barn ska ha spring i benen och leka tycker jag.

    1. Ja, jag tycker också att det är skrämmande. Funderar över hur hälsan kommer bli för dessa barn i framtiden. Vare sig vi vill eller inte så kommer ju hur vi tar hand om oss idag påverka hur vi mår i framtiden.

Lämna ett svar