Hanna funderar

Kan jag bli kritiserad?

Efter att jag skrev mitt inlägg om regionens eventuella varsel av personal började jag fundera över om det är tillåtet att skriva om det offentligt. Anledningen till att jag började fundera är för att jag ändå jobbar inom regionen. Så jag gjorde det som jag alltid gör när jag funderar över om något är okej. Jag googlade och hittade följande lilla lathund hos Vision.

Checklista för offentligt anställda

 • Din grundlagsenliga yttrandefrihet gäller även på jobbet.
 • Du får inte utsättas för repressalier för att du har använt din yttrandefrihet.
 • Du får vända dig till massmedia och göra intervjuer på din arbetstid.
 • Du har rätt att vara anonym när du vänder dig till massmedia, tack vare meddelarskyddet.
 • Arbetsgivaren får inte försöka ta reda på vem som vänt sig till media, tack vare efterforskningsförbudet.
 • Du har rätt att informera allmänheten om vilka konsekvenser ett politiskt beslut innebär.
 • Du får inte bedriva opinion mot arbetsgivarens beslut på arbetstid och i arbetsgivarens lokaler mot arbetsgivarens vilja.
 • Din arbetsgivare får inte försöka förmå dig att inte använda dina grundlagsenliga friheter och rättigheter. Däremot kan en arbetsgivare bestämma vem som ska uttala sig för verksamhetens räkning.

Så jag kan konstatera att det är tydligt vad som gäller. Om någon funderar så vill jag förtydliga att jag inte på något sätt ifrågasätter mina chefer (dom är verkligen helt fantastiska) utan min kritik handlar om hur regionpolitikerna tänker hantera en svår situation. Om det blir verklighet kommer det gå ut över patientsäkerheten och vem som får vård. En redan svår vårdplatsbrist kommer bli ännu större. En passus är att om man jobbar för ett privat företag så har man inte samma frihet och det är viktigt att känna till den skillnaden.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

8 Comments on “Kan jag bli kritiserad?

 1. Kommer du ihåg att en tjej blev uppsagd hos McDonalds då hon kritiserade sin arbetsplats på Facebook? Det var väl för cirka tio år sedan eller så. Precis som du har jag också kollat upp vad som gäller, inte minst vid fotografering också. Jag leker ju mammarazzi ibland;-)

  1. Nej det har jag missat. Det är ju tyvärr så att som privatanställd förväntas man att vara lojal på ett annat sätt. Man har inte rätt att kritisera sin arbetsgivare offentligt. Inte utan att först ha dragit x antal vändor med chefen.

Lämna ett svar