Hanna funderar

Kan vi slå hål på myten om mättat fett en gång för alla nu?

Jag hade lite tur, precis som jag misstänkte skulle jag hitta en hel del matnyttigt på regionens intranät. Så nu har jag suttit och skrivit 2 sidor, jag ska klippa ihop mitt nya arbete med det som jag redan skrivit och såklart komplettera med det rent medicintekniska. Nu vet jag vad jag ska söka på för att hitta manualerna jag behöver. Känns så mycket bättre än igår. Saker och ting blev så mycket lättare när jag hittade material för att komma vidare. Härligt!

Nu tänkte jag skriva om en artikel som jag läste häromdagen. HÄR finns hela artikeln, tyvärr bakom betalvägg. Artikeln handlar om en stor studie som inte kan hitta något stöd för att mättat fett skulle vara farligt för vår hälsa. Som du vet så har jag så svårt att tro på att det som vi ätit i alla tider helt plötsligt skulle bli farligt för oss människor. Om man kikar lite på hur livsmedelsindustrin har förändrats under åren så har människors hälsa blivit sämre under de här åren när mer och mer av kosten byts ut mot ultraprocessade livsmedel och alldeles för mycket socker. Socker vet vi redan är dåligt för hälsan. Nu menar jag inte socker som finns naturligt i mat utan jag menar raffinerat socker.

En ny metaanalys från i somras har granskat en mängd relevanta studier i ämnet mellan 2010 och 2021. Forskarna har varken kunnat se någon koppling mellan intag av mättat fett och hjärt-kärlsjukdom eller något som tyder på att ett minskat intag av mättat fett skulle ge en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom eller död. Vidare konstaterar de att det är oklart om det finns några positiva effekter av att byta ut mättat fett mot fleromättatoch enkelomättat fett eller mot kolhydrater.

Är det inte dags att slå hål på myten nu om att mättat fett är skadligt för hälsan? Det tycker iallafall jag. Jag tycker det är katastrof att det på läkarprogrammet inte pratas ett dugg om kost och om det pratas om det så är det extremt förlegade råd som dagens forskning inte stöttar. Och så ska allt inom vården handla om vetenskap och beprövad erfarenhet. Just det där med vetenskap har en hel del att önska.

Studien omfattade 135 000 personer från 18 länder över fem kontinenter, samt två systematiska granskningar av observationsstudier, varav den ena omfattade nära 600 000 personer. Forskarna fann att intag av varken mättat eller omättat fett var kopplat till hjärt-kärlsjukdom men att däremot ett högt intag av kolhydrater gav en ökad risk för död.

Att Livsmedelsverket tycker att margarin har en bättre fettsammansättning än smör kan jag faktiskt inte förstå. Hur kan det vara bättre att äta fett som är processade än att äta vanligt smör som är gjort på bara grädde och salt? Hur kan man som Livsmedelsverket rekommendera modernt hittepå som bättre för hälsan än naturliga råvaror? Jag kan inte låta bli att tänka att Livsmedelsverket är köpta av livsmedelsindustrin. Som så mycket annat handlar allt i slutändan om pengar och inte om hälsa. Det är min bestämda uppfattning!

Livsmedelsverkets rekommenderar margarin framför smör, vilket Anna-Karin Lindroos menar beror på att margarin har en bättre fettsammansättning än smör.

– Det har hänt ganska mycket med tillverkningen, och det är inga konstigheter när man i dag väljer en fettblandning som kommer från olja.

Anna-Karin Lindroos

Jag tycker helt klart att om man inte kan garantera ett ämnes ofarlighet bör det inte användas innan man vet något mer om dess hälsoeffekter. I min värld är det så logiskt på något sätt att man tar det säkra före det osäkra innan man verkligen vet. Istället för att tänka att ”jaja, det går säkert bra, det är nog ingen fara”.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

8 Comments on “Kan vi slå hål på myten om mättat fett en gång för alla nu?

  1. Pingback: HANNAS KRYPIN
  2. Ja, det vore verkligen på tiden… Jag, och en annan mamma, drev denna frågan när våra barn gick på dagis. Att barnen skulle få smör eller i alla fall Bregott istället för bordsmargarin, och standardmjölk istället för mellanmjölk. o s v En äldre dagisfröken höll med oss (i smyg). men det var ett låst läge… kocken han hänvisade bara till Livsmedelverkets rekommendationer. Jag mailade kommunen men fick inget gehör…

  3. Du vet om att ”den politiskt oberoende” tidningen du länkar till har högerextrema kopplingar och bland annat var huvudsponsorn för Donald Trumps valkampanj på Facebook inför förra presidentvalet?

    1. Varför ses alltid samhällskritiska grupper som högerextrema? Har du någon källa på påståendet? Jag har läst svenska upplagan länge och jag har inte märkt av något konstigt i värderingarna.

Lämna ett svar