Personligt

När det hoppar grodor…..

Har du någonsin hamnat i situationer där du sagt något impulsivt eller agerat utan att ha tänkt igenom det ordentligt? Jag gör det hela tiden och så skäms jag när jag tänker på det i efterhand. Ibland är det som om mina tankar och ord bara flyger ut innan jag hinner tänka efter. På mitt gamla jobb fick jag gå in till chefen för att jag hade pratat lite för mycket. Jag hade fått arbetslaget att må dåligt. Det enda jag hade ifrågasatt var varför folk inte vågade prata med mig direkt om det var något som de tyckte jag gjort mindre bra. På mötet kom vi överrens om att ses en månad senare och jag ”skulle tänka mig för vad jag sa”. Jag har aldrig varit så mycket inte mig själv som under den tiden. Om den chefen hade varit en bra chef så hade hon sagt till de som klagat att det är småsaker och att de skulle ta det direkt med mig. Men det gjorde hon inte, istället fick jag vara den som vaktade min tunga. Därför kör jag alltid hellre med raka rör även om det är mer obekvämt i stunden.

Iallafall det är högst mänskligt att prata först och tänka sen, särskilt om man blir överrumplad eller ställs i en obekväm situation. Det jag tänker på att jag vill öva är att:

 • Ta ett par djupa andetag så jag hinner tänka efter innan jag svarar något knasigt.
 • Lyssna aktivt på vad personen egentligen säger.
 • Att kanske inte alltid känna efter så mycket utan mer ta saker för vad dom är, inte vad jag tror att dom är.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

19 Comments on “När det hoppar grodor…..

 1. Det var inte en bra chef. Hon ville att du skulle minska på något som är en del av dig. Jag kan med säga något innan jag tänker till. Men ibland kan jag tänka till innan. Om det är något bra att säga då. Men oftast så är det samtalet redan förbi det jag sitter & tänker att jag ska säga samband med det samtalet.
  Men att ta ett djupt andetag & tänk efter om det är bra idé att säga det. Det är en bra sak att tänka på. 👍.
  Ja, det är ju lätt att man säga fel saker om man har starka känslor inom sig. Å ibland får man inte ut rätt ord heller.
  Det är inte lätt ibland 😊.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 2. Den chefen var ingen bra chef. Skönt att du har ett annat jobb nu. Jag tycker det också är bra om man kör med raka rör och vågar säga till om det är något som man tycker är mindre bra. Så håller med dig.

 3. Nog har det väl hänt att man kanske skulle ha tänkt till innan man öppnade munnen.
  Men allra bäst är nog att köra med raka rör.
  Dina tre punkter var bra.
  Ha en fin lördag.
  Carin

 4. Åh vad jag känner igen mig. Jag är med om att man måste väga sina ord på guldvåg (heter det så?) för att det finns personer som tar allt fel. Personer som sen utan att tveka skriver andra på näsan. Usch vad svårt allt är, jag föredrar också att vara rak. Det var fel gjort av din chef att säga att du skulle tänka på vad du sa. Märkligt agerande av en chef, fegt kan jag tycka.

 5. Mådde arbetslaget dåligt och du blev kallad till chefen bara för att du frågade efter rakhet? Ha ha! Alltså folk i Sverige är så lättkränkta så att det är fullkomligt skrämmande, det är som att vandra runt som på äggskal. Du gjorde absolut ingenting fel den gången om du bara frågade efter rakhet, det är INTE ditt fel om andra människor mår dåligt/inte klarar av helt vanlig trevlig rak kommunikation, det har ingenting med dig att göra och du ska INTE skämmas över det. Och jag misstänker att alla andra gånger som du säger någonting ”fel” som du skriver i det här inlägget att du ofta gör, jag misstänker att det förmodligen är samma sak då, du säger förmodligen ingenting fel alls, bara för att folk tar illa upp så betyder inte det att du gör/säger något fel, det kan lika gärna bero på dem.

  1. Ja, exakt så. Det var en sådan otroligt konstig reaktion och så här i efterhand skulle jag haft modet att ifrågasätta mer. Men det är inte lätt när man sitter i möte gruppchef och chef samtidigt…. Det är nog en jobberfarenhet jag inte kommer glömma.

 6. Det händer mej nästan hela tiden att man säger vad man tycker till mänskor fast man inte menar nått dumt med det tråkigt att din skef reagerade så när du bara sa vad du tyckte

 7. Ja du! Det där med att tänka efter före lär man sig inte nödvändigtvis den hårda vägen. Utan det gör man ju äldre man blir, eller ju mera erfaren/mogen man blir. Ju yngre man är desto mera ”tar man åt sig”. Med åldern kommer ju erfarenheten också (varken man vill eller inte). Då får man regnkappan på köpet liksom. Det vill säga ”det” rinner av en snabbare. Man bryr sig mindre helt enkelt.

  Och det säger faktiskt mera om dina kollegor som går till chefen och gnäller än om dig. Om de inte vågar (läs: är för fega) att ta saker direkt med dig så är det ju dom ”det är fel på”.

  1. Håller helt med i att det är fegt att inte våga prata med personerna direkt. Tycker att jag har mer mod nu än jag var yngre men det går alltid att utveckla mer.

 8. Klart att man ska kunna framföra sina åsikter utan att folk tar åt sig för allt. Det måste finnas utrymme för spontanitet även om det finns stunder då man behöver tänka sig för lite mer innan man säger något.
  Ha det fint!
  Kram Christina

Lämna ett svar