Hanna funderar

Nobelpriset i medicin eller fysiologi

Nobelpriset i medicin/fysiologi går till de två som utvecklade tekniken bakom vaccinen mot corona.

Nobelpriset har inte gått till mRNA vaccinerna som många förleds att tro utan till en teknik att modifiera byggstenar i RNA så att mRNA inte kan brytas ner lika lätt inne i cellen. Det är en teknisk detalj som gör tekniken med mRNA vacciner effektivare.

Sedan kan jag tycka att i jämförelse med förra årets pristagare (Svante Pääbo) så ter sig den vetenskapliga bedriften ganska mediåker. En banbrytande vetenskapsgärning jämfört med en teknisk lösning på ett problem.

Det är också ganska ovanligt att ge Nobelpriset till en upptäckt så snart efter att den gjorts. Det hade varit mer adekvat att ge Nobelpriset till den som lanserade idén med att använda liposom/mRNA som vaccin överhuvudtaget eftersom det är det som är medicinskt banbrytande i det hela inte den tekniska lösningen för ökad stabilitet.Det ter sig mer som om man velat göra reklam för mRNA-vaccin metoden och valt ut pristagare i processen som är okontroversiella av alla som varit inblandade.

Ann-Cathrine Engwall

Jag vet inte om jag tycker att det är värt att lyfta fram. Det hindrade inte smittspridningen och vi har människor världen över som blivit så hårt drabbade av biverkningar. Både genom eget lidande och anhöriga som får stå bredvid och se sina nära och kära lida. Och ingen tar det på allvar, ingen i regeringställning iallafall.

I medierna är tystnaden fortfarande total vad gäller biverkningar. Ingen vill ta i den heta potatis som det är. Att återinföra tjänstemannaansvar är ingen dum idé. Har det ens tillsatts någon utredning som går igenom vaccinen? Jag vet att det gjorts en stor utredning vad gäller hanteringen av pandemin och jag vet att det kommer göras en utredning kring smittskyddslagen och om alla åtgärder som gjordes verkligen hade förväntad effekt. Jag hoppas på att vaccineringen kommer ingå där, annars kommer jag bli besviken. Bilden ovan är väldigt talande, sticka huvudet i sanden och låtsas som att man inte märker vad som pågår runt omkring…

Artikeln bakom printscreen som jag har med ovan hittar du HÄR.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

3 Comments on “Nobelpriset i medicin eller fysiologi

Lämna ett svar