Motivation och inspiration

Att träna när det gör ont

Det är så svårt att träna när det gör ont, känns som en riktig utmaning men det behöver ju inte vara omöjligt. Tänker lite att det handlar om att hitta rätt verktyg. Tänkte skriva om några tankar jag fått. Det första är ju att förstå varför man har ont och ibland hittar man kanske ingen orsak till smärtan. Men då vet man ju iallafall att det inte är något farligt. Mitt första steg blir nu att få komma till vårdcentralen i nästa vecka. Att ha en fysioterapeut i ryggen är ju inte så dumt. Han jag träffade kunde ju inte hjälpa mig just då men jag tänker att bara jag vet vad som gör ont så kan jag kontakta honom igen.

Vid smärta så måste träningen anpassas, vid knäproblem tex så är det ju bättre med simning och cykling än löpning. Att vara uppmärksam på kroppens signaler är avgörande när man tränar med smärta. Vad är smärta och vad är träningsvärk till exempel. Smärta är en varningssignal från kroppen att något är fel, medan träningsvärk är en normal reaktion på träning. Jag brukar alltid resonera att det som inte gör mer ont kan jag fortsätta med.

Något jag behöver nu för att motivera mig är att sätta realistiska mål. Mål som är anpassade efter dagens form, inte var jag vill vara eller var jag har varit. Istället för att sträva efter att springa ett marathon kan mitt mål vara att kunna gå en mil smärtfritt.Att göra samma träning om och om igen kan bli enformigt och inte särskilt motiverande. Jag behöver känna att det är kul och försöka variera min träning genom att inkludera olika aktiviteter och övningar. Att träna med någon annan är en stor motivationsfaktor. Man kan inte smita när man bestämt en träningsdejt. Jag vill träna mer med Rickard, minns förr hur roligt vi hade med våra parövningar i vardagsrummet. Slutligen så får jag inte glömma att belöna mig själv när jag når mina mål oavsett hur små de är just nu. Det kan vara att unna mig själv en lugn kväll i badkaret eller köpa något som jag länge velat ha. Belöningar kan vara starka motivationsverktyg. Att träna när det gör ont är en utmaning, men inte omöjligt. Var snäll mot kroppen, den gör alltid sitt bästa utifrån förutsättningarna.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

2 Comments on “Att träna när det gör ont

  1. Vilken härlig inställning du har ändå! Jag har sååå svårt att hitta motivationen att träna när jag har ont, trots att jag vet att den onda cirkeln behöver brytas med att just stärka kroppen..

Lämna ett svar