Hanna funderar

Smink till barn?

Jag läste ett inlägg hos Isabella där diskussionen gick hög kring att ge smink i julklapp till sin åtta-åriga dotter. Jag har inte funderat så mycket på frågan tidigare eftersom Ida på sin höjd intresserat sig för nagellack trots att jag har både det ena och andra vad gäller smink.

Nästa år fyller Ida 13 år så jag tänker att det kanske börjar bli dags att fundera över var vi står i frågan. Smink är så mycket på något sätt. Det är ett kreativt uttryckssätt men kan också resultera i krav kring utseendet. Vi har ju också det här med innehållet i produkterna, kemikalier och andra ämnen. Hur påverkar innehållet ett barns hud? Vet vi det och kan det ge problem längre fram?

Jag tänker lite på det faktum att barn i alla tider lånat sin mammas smink och testat. Inte jag dock. Min mamma använder inte smink och jag var strängt kristet uppfostrad så smink var inte att tänka på. Känner mig fortfarande lite busig när jag kommer sminkad och med örhängen i öronen till mina föräldrar.

Summa summarum, jag tror inte att det är så farligt att barnen som ett sätt att uttrycka sin kreativitet testar smink. Man behöver ju inte spackla sitt ansikte till oigenkännlighet. Jag tror också att det är viktigt att man pratar med sina barn om utseendehets och att det inte är det yttre som är det viktiga i livet. Det finns en rad andra kvaliteter som är betydligt viktigare än hur man ser ut.

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

9 Comments on “Smink till barn?

  1. Att ge smink i julklapp till en åttaåring – nej, det tycker jag inte om. MEN jag kan gissa att det även där är grupptrycket som bestämmer – typ ”alla i min klass använder smink”. Men din dotter fyller ju tonåring nästa gång, och då är det väl okej… antar jag.

    1. Jag tänker också att det är okej till tonåring. Som åttaåring känns det mer okej att leka med smink men kanske inte vardagssminka sig som man gör som tonåring/vuxen. Finns ingen anledning till smink tycker jag.

  2. Allting handlar självklart om barnet själv tror jag och varför hon vill ha det eller om hon vill ha det 🙂 Jag började nog med lite smink i sexan 🙂

  3. Svår fråga. Jag har ju inte egna barn, så ingen erfarenhet med smink och just barn. Tycker dock det är överdrivet när 7-8 åringar ska sminka sig .. tycker nog man ska vänta några år då 🙂
    Ha en fin helg! Kraam

  4. Håller helt med där. Min 15 åring sminkar sig numera dagligen, men sparsamt och smakfullt. Diskussioner kring detta är naturligtvis viktigt, men samtidigt tycker jag tonåringar borde ha valmöjligheter med vägledning. 😀

Lämna ett svar