Världen idag

Spring fortare, lilla vårdanställd

Igår kom Kommunal till jobbet för att man skulle få möjligheten att ställa frågor. Enligt dom så kommer alla bli drabbade av varslet. Antingen direkt genom att vara den som blir uppsagd eller indirekt genom att vara den som får vara kvar och behålla sitt jobb. Vara kvar och behöva springa ännu fortare. För hur ska mindre personal kunna hinna med samma arbetsuppgifter på samma arbetstid som fler personer gör just nu. Som det är idag är det svårt att hinna med. Det ser säkert bra ut på pappret med personal men det räcker med att en person trillar eller blir akut dålig så blir det direkt mycket mer körigt. Eller att man har många omvårdnadsbehövande inne samtidigt.

Jag vet inte riktigt hur politikerna egentligen tänker. Tittar man på övertiden förra året så motsvarar den 75 årsarbetare. Så vi är inte för mycket folk, tvärtom så behöver vi egentligen bli fler. Det är inte som det var förr inom vården. De flesta som blir inlagda är äldre, multisjuka patienter som också behöver mycket hjälp med omvårdnad. Behövs det dessutom två personer vid förflyttning och omvårdnad i sängen så går det åt många huvuden.

Jag tror att det som politikerna ser som ett bra sätt att minska kostnaderna på sikt kommer ge ökade kostnader istället. För vem kommer orka? Om nu undersköterskor sägs upp, vem ska göra jobbet. Ska ännu mer läggas på sjuksköterskor? Sjuksköterskor som redan har mycket med dokumentation, läkemedel och utskrivningsprocesser som tar mycket tid. Eller ska läkarna ta över en del av sjuksköterskornas uppgifter så kan sjuksköterskorna ta över undersköterskornas uppgifter?

Man vill dessutom dra ner på personal utan att det ska drabba vårdplatserna. Hur tänker man då? Det är högt tryck från akuten och det är högt tryck från mottagningarna om patienter som behöver läggas in. Så den heta potatisen är: vem blir utan vård och vem ska bestämma vilka sjukdomar som ska prioriteras? Ska man bara ta emot de akuta patienterna?

Vem kommer orka?

Min blogg startades i mars 2007 som en vardagsblogg med mycket fokus på mode. För några år sedan började jag fokusera på träning och hälsa ur olika perspektiv. Min stora passion är pilates och min dröm är att ha en egen pilatesstudio. Men jag drömmer också om att plugga till sjuksköterska och det närmsta målet just nu är att plugga till specialistundersköterska inom intensivvård och akutsjukvård. Det ska jag ta tag i nästa höst. Häng med mig här på bloggen genom högt och lågt! Just nu är det mycket fokus på ren omvärldsspaning. Vad händer i vår värld egentligen och vad vill våra politiker? Du kan även följa mig på instagram: @hannafialotta och på Facebook: Hannas Pilates VÄLKOMMEN TILL MIG!

6 Comments on “Spring fortare, lilla vårdanställd

  1. Dina bilder säger allt. Din text understryker bara hur korkat beslutet är. På något sätt hoppas jag att det får konsekvenser faktiskt. Låter hemskt jag vet, men ibland behöver beslutsfattarna bekanta sig med verkligheten och konsekvenser.

  2. Ja, sanningen är väl att de bara tänker i pengar, detta med människor lämnar de åt sidan, samtidigt gräver de sin egen grav, hela sjukvårdens grav, detta håller inte längre.
    Bedrövligt är ju bara förnamnet.

    Ha en fin kväll nu.

    /Guldkryckan

Lämna ett svar